Simma över Engelska kanalen till ett bättre liv?

23 november 2009

Film, Kultur

Den franska filmen Welcome visar upp EU:s nya kontrollsamhälle.
Welcome
Regissör Philippe Lioret
Medverkande:
Firat Ayverdi, Audrey Dana, Vincent Lindon

17-åriga Bilal hamnar efter månader av strapatser i den långa soppkön i Calais. Där väntar de som lever underjordiskt på tillfället att ta sig över Engelska kanalen. Han drivs av en stark längtan själv. Till en början motvilligt får han hjälp av en simlärare. ”Ge upp, det är omöjligt”, men det gör inte Bilal trots tio timmars simning och en korsande supertanker var tionde minut.
Det är en stark och smart berättelse om Europas behandling av dem som söker ett bättre liv – i detta fall Frankrike. Effektivt visas hur de fransmän som vågar ha kontakt med de underjordiska förföljs.
Filmen hade svensk premiär i samband med 20-årsfirandet av Berlinmurens fall. Tidningarna hade massor om Stasisamhället Östtyskland. Då ser vi likheten mellan Welcome och De andras liv, den tyska filmen om Stasi och det östtyska övervakningssamhället.

Förtrycket i polisstaten Östtyskland är på väg att upprepas i dagens Frankrike. Gamla lagar dammas av. Grannarna spionerar på varandra och polisen jagar fransmän som vågar umgås med dem som lever underjordiskt. Bjud på en fika och riskera åka in på fem år.
Franske invandrarministern Besson kastade sig över filmen. Osaklig och en karikatyr över polisarbete, sa han vid den franska premiären i våras. Filmens regissör, garvade Philippe Lioret, svarade förvånat att han sett allt med egna ögon. Han ville visa de repressiva mekanismerna som är på väg tillbaka.

Larsolov Olsson

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.