SD & Zamzam

02 november 2009

Krönika

Hatam El-Tai var en förislamisk arabisk poet, berömd för att vara rik men ytterst generös. Alla älskade honom och kände till hans namn. Hans bror var avundsjuk, han var varken rik eller generös. Så han frågade en klok man, dåtidens PR-konsult kanske, om råd. Och det fick han. Han gick och kissade i Zamzamkällan som ligger i Mekka och som anses vara den heligaste och renaste vattenkällan. Han blev känd för det! Dock fastnade hans namn inte i historien. Han är bara bror till Hatam El-Tai, den som kissade i Zamzam.

Myterna har en vana att upprepa sig, ibland mer parodiska. Om man nu inte är kapabel till att vara den äkta, skäms för sin egen identitet och inte har något nytt att erbjuda, men ändå vill vara ”någon”, gäller det att hitta en förbjuden pissoar. Yttrandefriheten verkar fylla kriterierna för dagens heliga Zamzam.

Sverigedemokraternas Åkesson, liksom Griffin från British National Party, bjuds in av tunga medier för att pissa på yttrandefriheten. Västvärldens mäktiga stormedia leker nu rysk roulett med en principiell rättighet som insats. Det är tack vare yttrandefriheten som majoritetsmedia har sin opinionsbildande position. Men positionen används nu mer än någonsin, i kamp för fler läsare och tittare, till vilket pris som helst. Journalistikens ansvar och etik har ingenting med dagens mediala agerande att göra. Istället för att ställa demokratifientliga grupper och personer till svars genom hårda och granskande intervjuer och reportage, skänker man dem de bästa forumen. Detta agerande är ansvarslöst och slaktar slutligen det bästa som man har uppnått i en del av Europa: yttrandefriheten.

Hur som helst är det nu gjort och fler press- och tv-sändningar fortsätter att erbjuda högerextremisterna ett forum i den exalterade tävlingen med varandra. Nu har det blivit ”legitimt” och sensationsjournalistik att ge före detta fascister, klädda i kostym och upprustade med populistiska PR-konsultfixade propagandafraser, ett fritt forum utan kunniga debattörer eller vettiga motargument. Bättre cirkus har man inte lyckats ordna på länge.

Vad ska vi göra nu? Att kräva samma utrymme i majoritetsmedia verkar vara det mest logiska. I yttrandefrihetens namn ska de som kämpar för demokrati och rättvisa för alla, med alternativa lösningar på samhällsproblemen, slippa det historiska osynliggörandet och få utrymme i stormedia. Vill de spela rysk roulett, så får de lära sig reglerna ordentligt! Men vi ska inte slösa tid på att bevisa att högerextremisternas patetiska förfalskning av sanningen inte har någon grogrund. Inte bli besatta av att bevisa att SD är rasistiskt och invandrarfientligt och reaktionärt. Inte för att det är svårbevisat. Titta på Sverigedemokraternas handlingsprogram när det gäller till exempel ”familj”. Vilken reaktionär ayatolla som helst skulle skriva under och bli SD-medlem direkt! Deras kvinnosyn och kärnfamiljskoncept, deras syn på homosexualitet, deras uppfattning om rättvisa… är visst ”populärt” hos en mindre del av befolkningen, men har ingenting att göra med den utveckling och verklighet som existerar och som sprider sig i hela världen.

Nej, de progressiva och demokratiska krafterna i Sverige får inte falla i fällan och låta Sverigedemokrater, och liknande, sätta dagordningen, kalla till duell och få ännu mer publicitet. Det är vad de vill att oppositionen ska göra. De vill att de viktiga avgörande frågorna, som de själva inte har någon som helst lösning på, döljs bakom myten om ”främlingens hot” och SD:s ”fara eller icke-fara”.

Vilka är då de viktigaste frågorna som bildar en enad front mot ultrahögers offensiv i Sverige, oavsett etnisk och religiös tillhörighet? De frågor som har orsakat ökade klassklyftor i samhället. Den politik som vrider tillbaka tiden och återskapar ökad fattigdom och reproducerar den patriarkaliska makten i Sverige. Bostadsproblem och arbetslöshet som tvingar ungdomarna i förorter till kriminalitet och hopplöshet. Besparingar som tar livet av kultur och föreningsliv. Vården och den offentliga sektorns kollaps…
Vad har dessa problem med muslimer att göra?!

Ultrahögerns strategi är egentligen patetisk och förbrukad: enkla svar på svåra problem. Det är just denna metod vi måste motarbeta. Komplicerade problem kräver svåra och långsiktiga demokratiska lösningar! Menar man att folk i det fredliga och utvecklade Sverige inte förstår det?

Vi lever i en värld som integreras på global skala. Folkgrupper flyttar och blandas. Integration, till skillnad från assimilation, gör ont även för majoritetssamhället! Det kräver en genomtänkt och resurskrävande politik. Visst kan det vara problematiskt när man får familjer som nyligen flytt områden som i decennier drabbats av krig och diktatur till grannar eller arbetskamrater. Från länder där religiös fundamentalism har haft tolkningsföreträde och demokratiska rättigheter inte existerat. Men det har alltid funnits en konflikt mellan majoritet och minoritet av olika slag i alla samhällen under hela historien. Det är därför man uppfunnit ett system som ska vara demokratiskt och underlätta dialog, konsensus och samexistens. Menar de som hyllar SD att demokratiska metoder inte längre löser sådana problem? Det har tydligen fungerat bra och omvandlat det Europa som brände kvinnor och vetenskapsmän, gasade ihjäl romer, oliktänkande och judar, till det som det är idag.

Fascister och rasister gör faktiskt det svenska politiska klimatet en tjänst! Deras missvisande populistiska agenda lämnar enastående utrymme för dem som vill ha ett annat Sverige. Det gäller att skriva dagordningen.

Sholeh Irani
sholeh@internationalen.se Yggdrasil gokkasten + casino spelletjes on Vimeo

, , , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.