Repressionen ökar i Iran

13 november 2009

Nyheter, Utrikes

ehsan fattahian
Avrättningar och godtyckliga gripanden har blivit rutin. Den 27-årige kurdiske vänsteraktivisten Ehsan Fattahian avrättades tidigt i onsdags morse. En grupp aktivister försökte desperat föra en kampanj för att stoppa denna tragedi.

Fattahian greps från början för att vara Mohareb (Guds fiende) för ett och ett halvt år sedan och dömdes till tio års fängelse. När han överklagade dömdes han till döden. Enligt Fattahian familj avrättades han för att regimen ansåg honom vara en av nyckelpersonerna bakom resningen mot regimen nyligen i staden Kamyaran.

Ökänt
Liksom ärkerivalerna Saudiarabien och USA är Iran ökänt för ett oroande högt antal avrättningar. Enligt Amnesty International hängdes 346 personer förra året i landet. Homosexualitet, knarkhandel, mord, analsex, avfall från den rätta läran kan alla leda till dödsstraff. Regimmotståndare skickas ofta till galgen på anklagelser om avfall. Fattahians fall är alltså ingenting nytt.
Hans anhängare skrev i en vädjan som de har spritt: ”Mr Fattahian hölls i isoleringscell och utsattes då för svår tortyr för att avtvingas en falsk bekännelse, men inte ens under dessa omständigheter erkände mr Fattahian att han varit beväpnad eller deltagit i väpnad kamp. Mr Fattahian vidhåller fortfarande att han aldrig varit beväpnad eller varit inblandad i väpnad kamp. Han tror att det är politiska skäl bakom dödsdomen.”
Fattahians dödsdom ingår i den senaste repressionsvåg som avser att kväva den rörelse som fått grepp om Iran efter valet 12 juni som präglats av valfusk. Enligt Human Rights Watch har fyra dödsdomar avkunnats sedan 30 september.

Dömda till döden
10 oktober meddelade domstolsväsendet att två män som endast nämndes med sina initialer, M Z och A P, hade dömts till döden. Båda var medlemmar i Kinddam Assembly of Iran, en grupp som vill återupprätta monarkin. M Z tros vara Mohamad Ali Zamani som greps före valet 12 juni. Hans namn fanns med i gruppåtalet efter valet. En annan man med initialerna N A dömdes till döden för att vara medlem i Mojahedin-e Khalq Organization (MKO), en oppositionsgrupp som främst verkar i exil.

Kvinnor gripna
Godtyckliga gripanden av politiska aktivister har blivit rutin. Internetställen som akhbar-rooz.com och we-change.org har skickat ut SOS och dokumenterat sådana gripanden. Kvinnorna är i majoritet bland de gripna. De flesta av dessa kvinnliga aktivister, mellan 20 och 30 år, finns i det ökända Khorin Waramin-fängelset. Därifrån har nyligen kommit rapporter om sexuella övergrepp på de fängslade aktivisterna. Human Rights Watch har dokumenterat minst tre sådana fall. En hård censur över media, särskilt förbud mot internationella media betyder att det är svårt för sanningen och nyheterna att ta sig över gränsen från Iran.

Farooq Sulehria
Översättning Gunvor Karlström

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.