Regeringen vill krossa facket

16 november 2009

Nyheter, Utrikes

Mexikos högerregering har lagt ner det statliga elbolaget LFC. Nu protesterar hundratusentals på Mexico Citys gator.

På Luz y Fuerza del Centro, LFC, finns Mexikos äldsta och stridbara fackförening Sindicato Mexicano de Electricistas, SME. De har under tio år lyckats stoppa regeringens försök att privatisera bolaget, och trycket från regeringen är hårt. Tidigare i år vägrade regeringen att erkänna den nyvalda förbundsstyrelsen i facket.
Den 10 oktober beslöt regeringen att försätta elbolaget i konkurs. Något som många menar är en ren tvångsprivatisering av företaget. 40 000 anställda förlorar sina jobb.
Enligt regeringen är elbolaget olönsamt och går back. De menar också att lönerna är för höga. Me­dellönen i företaget är 6 000 pesos i månaden, ungefär 3 300 svenska kronor.
Regeringen klagar också på att elbolaget är omodernt och ineffektivt. Men fackförbundets ledare Martín Esparza menar att regeringen struntat i att investera och modernisera och att det är deras eget fel att företaget är olönsamt.
Men enligt den norska tidningen Klassekampen menar många att konkursbeslutet är ett sätt för regeringen att komma åt facket SME.
SME har fått stöd av andra fackförbund, partier och politiker. För någon vecka sedan demonstrerade hundratusentals i Mexico City och protesterna fortsätter.
– Regeringens attack mot SME är inte bara en aggression mot elektrikerarbetarna och deras familjer utan också mot hela arbetarklassen och hela det mexikanska folket, skriver det mexikanska partiet Partido Revolucionario de los Trabajadores.
Elbolaget har levererat elektricitet till en femtedel av landets 105 miljoner invånare.
President Calderón har lovat att alla ska ha elektricitet som vanligt. Men sedan konkursbeslutet har strömmen i Mexico City fungerat sporadiskt. Ibland är strömmen borta en eller flera dagar i sträck, under tiden ruttnar maten i kylskåpen berättar, New York Times.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.