Pridemarsch i Karachi

23 november 2009

Nyheter, Utrikes

I regnbågsfärgade skjortor tågade nyligen homosexuella i Karachi, Pakistans största stad, på stadens huvudgata Shahra-e-Faisal. För första gången genomfördes en Pridemarsch.
– Vår regering förnekade nyligen vår existens genom att säga att det inte finns några homosexuella i Pakistan. Genom den här marschen ville vi hävda: ”Ja, vi finns”, sa en av aktivisterna till BBC Urdu.

Homosexuellas och transsexuellas rättigheter har inget större utrymme i Pakistan. Lesbiska hör man knappast talas om. Transsexuella lever i egna grupper och försörjer sig med dans eller prostitution. Homosexuella får antingen hålla tyst med sin läggning eller bli brännmärkta. Homosexualitet är inte bara en synd utan också ett brott.
– Enligt strafflagen i Pakistan får två vuxna som frivilligt ägnar sig åt sex fem till sju års fängelse om de bevisas skyldiga till homosexualitet, medan den islamska lagen stadgar dödsstraff genom stenande, säger Ifti Naseem till Internationalen.
Ifti är poet och gayaktivist, och hans lyriksamling Nirman är den enda samling med gay poesi som finns på urdu. Ifti är mycket glad över Pridemarschen i Karachi, även om den inte utannonserades i förväg.
– Med tanke på situationen i Pakistan var vi verkligen rädda, och faktiskt ganska motsträviga. Men så tänkte vi att man måste börja någonstans, någon gång, sa en gayaktivist till BBC Urdu som hade ett radioreportage från händelsen.

Gjorde V-tecken
Enligt BBC hade åskådarna inte en aning om vad marschen handlade om, men de som kände igen de regnbågsfärgade skjortorna gjorde V-tecknet för att uppmuntra deltagarna.
Fem aktivister intervjuades av BBC Urdu. De kallade sig Maheen, Tehseen, David, Mani och Tameem. Alla var unga och studerade till läkare eller ingenjörer.
– Det största problemet i det här samhället är att vi vill tvinga på andra våra åsikter. Om man inte är heterosexuell, varför ska man tvingas gifta sig med en kvinna? Vad som händer är att man också förstör kvinnans liv när man gifter sig med henne på grund av familjepåtryckningar. Det leder till skilsmässa.
– Det är vanligt bland homosexuella män i Pakistan att gifta sig med en kvinna för att visa att man är ”normal”, och sen föra ett dubbelliv genom att också leva med en manlig partner, säger Ifti, som själv flyttade till USA för att undkomma ett sådant äktenskap.
Han har nu i många år levat i ett lyckligt förhållande med en indisk partner.

Ordnar fester
BBC frågade om homosexuella var organiserade i Karachi, och en av aktivisterna avslöjade:
– Ja, vi är organiserade. Det finns tusentals ställen där vi möts och samlas. När vi ordnar fester, och det förekommer många sådana särskilt på lördagar, är de fullpackade med tusentals homosexuella från hela Pakistan.
Men han beklagade att polisen på senare tid har börjat slå till mot festerna.
– De bryter upp festerna men griper inte folk eftersom vi inte gör något olagligt som att servera alkohol eller droger.
Det tycks som om Internet gör tillvaron enklare för homosexuella. Det finns hundratals sajter, chatplatser där folk kan få kontakt, enligt dessa aktivister.
– Där finns också en del pakistanska kändisar. En del säger helt andra saker när de syns i tv, men sen dyker de upp på gaysajter, sa en av aktivisterna till BBC.
Tror de att homosexuella kommer att kunna uppnå sina rättigheter i Pakistan? En av dem svarade BBC:
– Vi kämpar inte för rättigheter. Vi vet att vi inte kommer att få några rättigheter i det här landet. Vi vill höja medvetenheten. Vi vill att Pakistans folk ska få veta att det inte är något fel på oss. Det finns gaya i andra länder också. Vi har varit i Malaysia och Indonesien. I de muslimska länderna har de inte ehller några rättigheter, men de blir inte förföljda heller.

Farooq Sulehria
Översättning: Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.