Nytt ”Lagena” på Coops lager?

23 november 2009

Inrikes, Nyheter

Är ett Lagena under uppsegling inom Coop? Företagsledningen har aviserat att de vill säga upp 500 lagerarbetare och chaufförer och ersätta en del av dem med bemanningsföretag och timanställda.

Fler och fler företag väljer att säga upp fast anställda för att ersätta dem med bemanningsföretag och timanställda. Det mest kända fallet hittills är Systembolagets lager i Jordbro där företagsledningen valde att sparka fast anställda och i stället ta folk från bemanningsföretag. Svaret från Lagenaarbetarna blev strejk.

Kraftiga nedskärningar
Nu tycks nästa ”Lagena” vara under uppsegling. Kooperativa förbundet meddelade i slutet av augusti att de ska göra om hela sin lagerstruktur. Verksamheten ska koncentreras till lagren i Västerås och Bro, vilket innebär kraftiga nedskärningar av lagren i Luleå, Umeå, Växjö och Malmö, som fortsättningsvis blir omlastningscentraler med ett fåtal anställda.
Totalt beräknas 500 lagerarbetare sägas upp, och istället för fasta jobb ersätts en del av dem med bemanningsföretag och timanställda.
I Bro, ett av de lager som blir kvar, vill Coop lägga ut en del av verksamheten på entreprenad.
– Arbetsgivaren har startat ett krig och vi kan inte bara gräva ner oss och vänta på deras attacker. Det är också ett sätt för oss att sätta ner foten och att vi tar våra medlemmars situation på allvar. Om inte facket gör någonting kan det mycket väl bli vild strejk, de anställda är väldigt arga, säger Martin Åhman, klubbordförande på Coops lager i Bro norr om Stockholm.
Men missnöjet handlar inte bara om detta. Bland annat har facket valt att säga upp gällande ackordsavtal med företaget.
Förhandlingar mellan den lokala klubben och företaget har varit resultatlösa och nu förhandlas det centralt.
Förhandlingarna är nu avslutade och i skrivande stund kommer ett pressmeddelande från Handelsanställdas förbund att det inte blir ”någon outsourcing av Coops logistverksamhet i Bro”.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.