Mapucherna förklarar krig mot chilenska staten

09 november 2009

Nyheter, Utrikesnotiser

– Om staten kör iväg oss från jorden som vi tillhör för att servera den till de rika, och dömer oss till fattigdom i dess städer, kommer vi att göra motstånd.

Det skriver CAM (Coordinadora Aruco Malleco), som representerar den chilenska ursprungsbefolkningen mapucherna, i ett uttalande där de avsäger sig den chilenska nationaliteten och meddelar att de inte erkänner den chilenska staten eller dess institutioner.
– Mapucherna kommer med alla nödvändiga medel kasta ut de invaderande väpnade styrkor som försöker beröva oss vårt land, Wallmapu, där våra förfäder bodde, skriver CAM samtidigt som de förklarar sig i krig med den chilenska staten.
CAM hänvisar till Tapihuesavtalet 1 från 1825 som är det enda avtal med den chilenska staten som mapucherna erkänner.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.