LO samlar pengar åt utfattiga bärplockare

16 november 2009

Inrikes, Nyheter

De thailändska bärplockarna åkte hem totalt utblottade. Detta efter att ha utnyttjas som slavar av bemanningsföretag. Nu startar LO-distriktet i Norrbotten en insamling till stöd för bärplockarna.

De kom hit i hopp om att tjäna lite pengar. De åkte tillbaka utblottade. Det handlar om 400 thailändska bärplockare. Hitlockade av thailändska bemanningsföretag. De har betalat mellan 15 000 och 20 000 kronor för att ta sig till de norrländska skogarna och deras blåbärsmarker. Skuldsatta upp över öronen och med pantsatta hus och risfält.
Historien om de thailändska bärplockarna är en historia om modernt slaveri och bemanningsföretagens metoder.
– Bemanningsföretaget hemma sa att de fanns mycket bär här. De lovade att vi skulle kunna betala tillbaka pengarna vi lånat för att kunna resa hit på bara tio, tolv dagar. Men vi har inte tjänat en krona, trots att vi jobbat flera veckor för det finns inga bär här, berättade Sompan Sakundee på ett strejkmöte i slutet av augusti med 200 bärplockare i Luleå sporthall, där de 200 fått tillfällig fristad.
Till samma sporthall kom Leif Öhrgren, berättar dn.se, bärentreprenör och ägare av Europapartments AB för att övertala bärplockarna att återgå till arbetet.
Han hävdade bestämt att det fanns bär i skogarna. Det fanns pengar att tjäna och tjänade bärplockarna inga pengar berodde det på att de inte var tillräckligt duktiga. Dessutom att hela ”bärupproret” som det kom att kallas, skapats av ”så kallade madamer som vill krossa systemet med bemanningsföretag”.
Sedan dess har två månader gått.
De thailändska bärplockarna är sedan länge tillbaka i Thailand. Skuldsatta och i en del fall utan de bostäder som de lämnat i pant.
I sak har ingenting hänt. Förrän nu.
Det är LO-distriktet i Norrbotten som startar en insamling för bärplockarna.
– Nu är det viktigt att ge ekonomiskt stöd åt dem som håller på att förlora sina hus och sina risfält. Till nästa år måste vi se till att det blir ordning på arbetsmarknaden för bärplockarna, säger Anita Engström, ombudsman på LO-distriktet, till www.lotidningen.se samtidigt som hon uppmanar andra att också samla in pengar.
Men solidariteten kommer inte bara från LO i Norrbotten.
Dan Andersson, ordförande för Pappers i Svanskog, kommer att föreslå Pappers förbundsstyrelse vid dess kommande möte att göra samma sak.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.