Konst barrikaderar badet

16 november 2009

Inrikes, Nyheter, Stockholm

Förra torsdagen togs det slutgiltiga beslutet av Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm. Det ockuperade Aspuddsbadet ska rivas. Nu flyttar konstnärer in sina verk för att barrikadera badet.

Striden om Aspuddsbadet har varit lång. Stockholms stad vill riva badet som de menar är för dyrt att renovera. Men Aspuddsborna kämpar för sitt bad och har sen 28 september ockuperat det. Ola Schubert från Aktionsgruppen Rädda Aspuddsbadet menar att det fortfarande finns hopp om att få politikerna att ändra sig.
– Annars skulle vi inte kämpa vidare. Alla politiska beslut går att riva upp, säger Ola Schubert.

Jobbigt riva kulturhus
Hela tiden pågår kulturevenemang på badhuset. Ockupationen har kallats folklig och Stockholms första barnvänliga ockupation. I söndags flyttade konstnärerna Iva Troj, Marie Glad och Cecilia Cia Olsson in konstverk i bassängen.
– Den ansvariga politikern är idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt. Hon är också kulturborgarråd. Det blir jobbigt för henne att riva ett hus fullt av konst, säger Ola Schubert.
Konstnärerna och Aktionsgruppen kräver Madeleine Sjöstedts fysiska närvaro på badet.
– Inte en enda gång har hon varit här. Hon vill inte ens prata med oss, det vill ingen i den borgerliga alliansen. Det är tråkigt att det här blivit en politisk strid där medborgarna står mot staden, det spär på politikerföraktet, säger Ola Schubert.
Han menar att Aspuddsbadet blivit en prestigefråga för Madeleine Sjöstedt.
– De säger att de ska bygga en förskola här, men det finns ingen plan på det, jag har ringt och hört, säger han.

Badhusfestival
Ockupationen fortsätter som planerat med filmvisningar och konserter. Lördag 21 november planeras en festival där bland annat Stefan Sundström spelar och författaren Kjell Johansson läser texter.
– Alla är alltid välkomna förbi. Man kan hjälpa oss genom att ringa eller mejla politikerna i idrottsnämnden eller bara komma hit, säger Ola Schubert
Nästa vecka kommer protokollet från Stadsbyggnadsnämnden vara justerat, efter det kan rivningen börja.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.