Konserter, dans, kafé, och föreningsverksamhet: Rivningshus ockuperat i Rinkeby

18 november 2009

Intervju, Nyheter, Stockholm

I fredags ockuperades det rivningshotade förvaltningshuset i Stockholmsförorten Rinkeby. Sen dess har huset fyllts av aktivitet. Internationalen besökte huset i tisdags.
– Folk visar mycket stöd och ställer upp, säger Miryam från Rinkebyhusets vänner.

Några ungdomar med somalisk bakgrund vill göra en banderoll på somaliska om ockupationen för att hänga upp på huset. De får färg och tyg direkt av ockupanterna som håller på att göra i ordning frukost.
Det 7 000 kvadratmeter stora huset står tomt sedan ett år tillbaka då Stadsdelsförvaltningen med 400 arbetstillfällen flyttade till Kista. I september i år bestämde politikerna att huset ska rivas.
– Huvudanledningarna till att det gamla förvaltningshuset i Rinkeby ska rivas är att det finns ett konkret inkommet ockupationshot mot huset. Sedan är det kostnaden, det är dyrt att betala för den tomma lokalen, sa Lotta Häger på Stockholms stads fastighetskontor till Mitt i Tensta Rinkeby 22 september 2009.
Men huset hann inte rivas innan huset ockuperades.
Själva rivningen kostar fyra miljoner kronor. Rinkebyhusets vänner menar att lokalerna är i gott skick och lätt kan omvandlas till bostäder eller möteslokaler.
Huset är absolut inte i värre skick än de flesta hus i Rinkeby. Varför ska de riva ett sådant hus istället för att renovera det?
– Kommunen följer planerna för Järvalyftet. De vill ”lyfta” området, och bygga köpcentra istället för bostäder, så det går att tjäna pengar, säger Miryam som ser trött men nöjd och entusiastisk ut.

Öppet stormöte
Medan vi pratar passerar några nyfikna dagisbarn och vinkar. En granne kommer in med en kaffetermos och en påse med all möjlig frukostmat som han lämnar till Miryam. Ockupationen har fått mycket stöd från rinkebyborna.
Vilka har egentligen tagit initiativet?
– Rinkebybor har gjort det och sedan har de bett om stöd och hjälp från vänner och bekanta i närkommuner, säger Miryam.
Sedan ockupationen inleddes i fredags hölls ett öppet stormöte där det diskuterades vad folk vill använda huset till, ungefär hundra personer kom. Sen dess har huset fyllt av bland annat konserter, dans, kafé, bytesrum och föreningslokaler. Rinkebyhusets vänner välkomnar alla att göra något. Flera stormöten har hållits och de har blivit ockupationens beslutande organ.
Men kommunens planer på en rivning står kvar och ockupationen har polisanmälts.
– Fastighetsförvaltningen har hotat med att de ska stänga av vattnet och elen, berättar Miryam.
Stormötet på måndagskvällen beslutade att ockupationen ska fortsätta veckan ut. På tisdagseftermiddagen demonstrerade Rinkebyhusets vänner utanför stadsbyggnadsnämndens möte och lämnade över en lista med förslag på vad de vill använda huset till.
Sholeh Irani
Mariela Quintana Melin

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.