“Klass och segregation bakom Fittjaupploppen”

09 november 2009

Inrikes, Nyheter, Stockholm

Den senaste tidens oroligheter i Fittja centrum i Stockholm med bilbränder, stenkastning och skadegörelse har oroat många.
Tio personer sitter nu häktade för bland annat förberedelse till mordbrand och våldsamt upplopp. Det handlar om kända AFA-anhängare, enligt polisen. Detta dementeras av AFA.

– När allt kommer omkring så handlar det om en klassfråga, det säger Alex Fuentes, biträdande rektor på Kvarnhagsskolan i Alby/Fittja och medlem i Socialistiska Partiet, som här ger sin bild av situationen.

Vad är det som händer i Fittja?
– Enligt vad jag har hört var det en pojke som siktade med grön laserpekare (liten lampa) på polisen vilket ledde till att polisen konfronterade pojken. Konfrontationen ledde senare till vandaliseringen i centrum. Om man ska tro massmedia så handlar det om vandalisering kopplad till politisk huliganism.
– Jag som jobbat länge i området anser att det inte är så konstigt på grund av att det är ett segregerat område. Det finns ett agg mot att inga åtgärder vidtas. Men jag ser ingen rimlig proportion i polisens agerande här. När allt kommer omkring så handlar det om en klassfråga, om inte de sociala problemen löses, så har vi en grogrund för sociala friktioner.
– Det är ofta media som blåser upp oroligheterna.
– Tidigare när det fanns närpolis var det inte lika mycket oroligheter, då satsades på dialog med ungdomarna. Man kan inte tro att man kan nå dessa ungdomar med våld, det måste till en dialog. Våld löser inga problem, det skapar bara större problem. Det här säger vi till de vuxna, det måste vi även visa barnen.
Hur jobbar ni för att lösa situationen?
– Vi har ett nätverk mellan föräldrar och skola i Botkyrka där man satsar väldigt mycket på ungdomar. Vi har till exempel en helt ny förskola Ugglan där man satsar på Reggio Emilia-pedagogik. Pedagogiken går ut på att satsa på barnen från det att de är små och under hela skolgången, det är så man skapar kontinuitet.
I en kommentar till Internationalen säger Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef i Botkyrka kommun, att den senaste veckans oroligheter orsakats av medlemmar ur AFA (Antifascistisk aktion) och att polisen gripit flera personer med kopplingar till organisationen.
På sin hemsida dementerar AFA detta: ”Inga av de människor som gripits är med i AFA,” och skriver också: ”Polisens uttalande /om ”tillresta AFA-aktivister”/ har tydliggjort deras önskan att isolera händelserna och göra en politisk fråga till en ordningsfråga. Att lägga skulden på en enskild vänstergrupp syftar till att ta bort fokus från polisens eget handlande och att lägga munkavel på folk som bor i Fittja.”

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.