Karl XII-hyllningar möts av motstånd

30 november 2009

Inrikes, Nyheter, Politik, Stockholm

– Nazisterna ska inte få marschera ostört genom centrala Stockholm.
Det säger Per från Ungsocialisterna och Nätverket mot rasism som på lördag och måndag protesterar mot nazisternas Karl XII-hyllningar i Stockholm.

Nu på lördag, 28 november, planerar Svenska motståndsrörelsen (SMR) en demonstration för att ”hedra Karolinerandan”. På måndag, 30 november, samlas Nationaldemokraterna för en hyllning till Karl XII. Men nazisterna kommer inte att gå ostörda.
– Nätverket mot rasism ordnar protester både på lördag och måndag, säger Per. På lördag blir det nyckelskramling och på måndag demonstrerar vi under parollerna ”Inga nazister på våra gator. Låt inte krisen splittra oss”.
Per menar att nyckelskramling är ett enkelt och folkligt sätt att protestera.
– Det har fungerat förr, till exempel i Nyköping. Vi välkomnar alla att delta.
Han berättar att tanken är att stå längs marschvägen och störa nazisternas parad.
– De ska inte få sätta agendan. Anledningen till att den svenska naziströrelsen är så svag och liten är för att folk har reagerat när de visat sig.
SMR har sökt tillstånd för att marschera från Klarabergsviadukten till Karl XII-statyn i Kungsträdgården, men de har fått avslag. Polisen har bestämt att statyn ska vara avspärrad dagarna runt 30 november, men det stoppar inte SMR.

Protestterna i Stockholm
Nätverket mot rasism samlas vid Akademibokhandeln ovanför Sergels torg klockan 13.00. En timme tidigare håller Rättvisepartiet ett möte på Sergels torg. Även Stockholms Antifascistiska Tanter (SAFT) och Stoppa nazismen – aktivt ickevåld planerar att protestera mot Svenska motståndsrörelsens marsch.
På måndag 30 november är det Nationaldemokraterna som ska hylla Karl XII. Då samlas antifascisterna klockan 17.00 på Odenplan.
– I år kommer inte nätverket att anordna någon motdemonstration i Salem. Istället har vi satsat på 30 novemberdemonstrationen hela hösten, säger Per.

Naziströrelsen är splittrad
Anledningen till att Svenska motståndsrörelsen (SMR) och Nationaldemokraterna (ND) har olika demonstrationer är för att den nazistiska rörelsen är så splittrad, menar Per från Ungsocialisterna.

– ND vill vara rumsrena medan SMR vill vara de hårdaste nazisterna, säger han.
SMR själva säger sig vilja hedra Karl XII:s soldater, karolinerna, istället för själva kungen och jämför firandet med sossarnas Första maj.
Också inom den mer extrema naziströrelsen har det blivit en splittring. I årets Salemdemonstration deltar bara Folkfronten och Info 14.
– Sprickan mellan SMR och Info 14 är avgrundsdjup efter ett antal våldsamma bråk om vem som är den bästa nazisten.

Carmen Sandiego
intis@internationalen.se

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.