Internationalen 35 år

21 november 2009

Kampanj för INTIS, Kultur, Media, Nyheter

Internationalen är en veckotidning som ges ut av Socialistiska partiet. En gång i kvartalet följer även en ideologisk tidskrift vid namn Röda Rummet också med. Tidningen hette 1971 – 1974 Mullvaden.

För drygt ett kvarts sekel sedan lämnade det första numret av veckotidningen Internationalen pressarna. Tanken var då — när det solidariska 70-talet brann som klarast —att göra en tidning för och av arbetarklassen.

Sedan dess har valsarna gått många varv, spottat ur sig miljoner tidningar. Men tanken bakom är fortfarande samma.

Varje vecka publicerar vi nyheter och analyser med ett socialistiskt perspektiv, och med det uttalade målet att bidra till att en annan — bättre — värld inte bara blir en möjlighet, utan också verklighet.

Internationalen är en del av den globala rörelsen mot nyliberalismen, och har varit det sedan dess start. Var rapportering från de globaliserade protesterna mot nyliberalismen började inte i Seattle 1999, utan i Amsterdam 1997.

Internationalen är en tidning som för arbetarklassens talan. En arbetarklass som ser annorlunda ut idag än för 25 eller 100 år sedan; vi talar fler språk, vi har bättre utbildning, vi har lämnat den absoluta materiella nöden bakom oss. Men som i grunden är densamma: vi äger inte, bestämmer inte. Vi är många, lågt raknat halva Sveriges befolkning, och det är vi som ser till att det fungerar: att husen byggs, all maten kommer på borden, all tågen lämnar stationen, all de gamla får vård och omsorg. Ändå är vi nästan osynliga.

I snart 30 år har vi arbetet för att den verkligheten inte ska begravas i tysthet.

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.