Ingen snö i Moskva i vinter?

30 november 2009

Nyheter, Utrikes

Alla som har besökt Moskva under vintern vet hur svårt det är att ta sig fram när snön kommer.
Det plogas dåligt och gångvägar sandas inte alls, vilket innebär att folk även i nyktert tillstånd drattar omkull titt som tätt, och att man lider av ständig träningsvärk av att alltid gå med spända ben över de isiga trottoarerna.

Trots att snöröjningen alltså redan är nästan obefintlig, har Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov bestämt att man i år ska spara in ännu mer på snöbekämpningen på marken, för att istället satsa på luftförsvaret.
Flygvapnet ska nämligen sättas in för att skingra molnen innan de hinner fälla sin snö över den ryska huvudstaden, en metod som redan används sedan lång tid tillbaka i samband med firandet av Segerdagen 9 maj för att garantera blåa himlar och solsken över militärparaden. 300 miljoner rubler räknar Luzjkov med att spara genom att låta några piloter ersätta tusentals gatuarbetare.
Att leka vädergud en gång om året kanske inte får några större konsekvenser för naturens rytm. Men hur blir det för miljön om man ska göra det om och om igen under en hel årstid? Estetiskt känns det inte heller så roligt med en grå istället för vit Moskvavinter. Man kan också fråga sig hur det kommer att se ut i stadens många parker när vintern är över, om det inte finns någon snö som kan smälta och ge näring åt vårens växtlighet.
Text och foto Per Leander

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.