IMF stryper Ukrainas fattiga: Vägen öppnas för högerextrema

02 november 2009

Analys, Utrikes

Dra tillbaka beslutet om höjda minimilöner och pensioner – annars fryser vi inne lånen! Ultimatumet från Internationella Valutafonden, IMF, kom omedelbart efter att den ukrainska radan, parlamentet, i veckan beslutade höja landets minimilöner och lägsta pensioner för att motverka den galopperande nöden i landet.

Med sina nära 50 miljoner invånare utgör Ukraina en av Europas folkrikaste stater. Under sovjettidens 1970- och 80-tal hörde levnadsstandarden till de högsta inom Sovjetunionen men 1990-talets omvandling medförde stora ekonomiska svårigheter. Dessa följdes emellertid av ekonomisk uppgång och förbättrade levnadsvillkor för många ett par år in på 2000-talet. Ändå levde 28 procent av invånarna – över tio miljoner människor – under fattigdomsgränsen våren före finanskraschen i fjol. Idag ökar antalet fattiga lavinartat och för stora grupper pensionärer och låglöneproletariat råder öppen nöd. Den ukrainska ekonomin beräknas samtidigt under 2009 minska med 15 procent, en kräftgång som bara i viss mån lindras av det IMF-lån på motsvarande 110 miljarder kronor som tidigare beviljats.
Inför det ukrainska presidentvalet i januari 2010 råder växande oro inom det splittrade politiska etablissemanget där allianserna och fiendskapen skiftar mellan president Jusjtjenkos, Julia Timosjenkos och Viktor Janukovitj’ politiska block. Vid regionalvalen i Ternopil segrade i mars otippat den högerextrema All-Ukrainska Frihetsunionen ”Svoboda”, med nära 35 procent av rösterna och hundrafemtiotusen väljare – långt före något av de etablerade partierna.

Antisemitisk högerextremism
Svoboda är inte vilket högerparti som helst utan söker sina rötter tillbaka till UPA, den ”Ukrainska upprorsarmén” som mot slutet av andra världskriget kämpade på tyska Waffen SS’ sida mot Röda armén. Partiet är extremnationalistiskt, antikommunistiskt och antisemitiskt. Man demonstrerar utanför Israels ambassad med krav på att landet ska erkänna ”Holdomor” – eller ”Golodomor” – som likvärdigt med Förintelsen – Holocaust. ”Golodomor” står för den fruktansvärda svält som drabbade Ukraina och skördade miljontals offer i samband med Stalins tvångskollektivisering i början av 1930-talet. Kravet på Israel underförstår att Stalins kommunister var judar och att judarnas stat, Israel, bär på något slags ansvar för den ukrainska ”svältförintelsen”.
Rörelser som Svoboda fiskar idag med all kraft i den ukrainska krisens växande träsk av fattigdom och armod. Något som säkerligen fått oppositionsledaren Viktor Janukovitj med sitt stöd i det ryskspråkiga Ukraina att driva fram ökningen av gränsen för existensminimum.
”Det är skandal att höja minimilönen med 25 procent i en ekonomi som backar med 15 procent!” kritiserar IMF och raljerande liberala media som svenska Dagens Nyheter (25 oktober). Då bör man känna till att denna minimigräns i Ukraina innan parlamentets beslut låg på 669 hryvnia i månaden. Det motsvarar 557 svenska kronor i ett samhälle där en stor del av priserna ligger nära svenska nivåer, eller i storstäder som Kiev till och med över.
Det beslut som fick IMF att lägga in sitt veto handlar om att under en ettårsperiod fram till december 2010 successivt höja nivån för existensminimum till 922 hryvnia, eller motsvarande 768 svenska kronor.
Är det svårt för någon att föreställa sig varför extrem nationalism kan vinna mark inför den typen av stryptag på ett samhälles fattigaste befolkning?

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.