Frente Amplio vann första valet i Uruguay

02 november 2009

Nyheter, Utrikes

Det blir en andra valomgång i Uruguay. Vänsterkoalitionen Frente Amplios presidentkandidat José ”Pepe” Mujica vann visserligen i söndags men lyckades inte få de 50 procent av rösterna som krävs.

Nu ställs José ”Pepe” Mujica mot högerns kandidat Luis Lacalle.
José ”Pepe” Mujica var under 1970-talet med i vänstergerillan Tupamaros och han satt 14 år i fängelse under diktaturen. Mujica har beskrivits som en udda politiker som säger vad han tycker.
– Oavsett om man håller med Mujica eller inte, så går det inte att säga att han ljuger. Det är därför han blivit så populär, sade analytikern Antonio Cardarello till TT innan valet.
Mujicas parti Frente Amplio (Breda Fronten) har styrt landet sen 2004. Mujica har inför årets val lovat att satsa på utbildning och att leda de 3,5 miljoner invånarna in i den första världen.
Uruguayanerna röstade också om att upphäva den amnestilag som infördes 1986 efter diktaturen. Lagen har gett amnesti till de ansvariga för de brott mot mänskliga rättigheter som begicks under diktaturen. Men folket röstade mot ett annullerande av lagen, skriver Latinamerika.nu.
29 november hålls andra valomgången.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.