Ett gravljus brinner i novembermörkret: Det brinner för 50 000 långtidssjuka som regeringen kastar ut i kylan

09 november 2009

Inrikes, Nyheter

15 000 långtidssjuka riskerar att bli av med sin sjukersättning från nyår. Ytterligare 39 000 ligger i farozonen. Ansvaret för denna inrikespolitiska skandal är högeralliansens.

Utanför Försäkringskassan i Gävle brinner ett gravljus i oktobermörkret. Det är tänt av representanter för Föreningen Resurs. Syftet med det tända ljuset var att manifestera mot vad Resurs uppfattar som en systematisk utförsäkring av sjuka människor, och framför allt att detta skapar en ekonomiskt desperat situation för dem som drabbas.
– Vi kommer att fortsätta med det här tills de förstår vad de gör. Försäkringskassan har ju slängt folk länge, men nu har de tagit fram storsläggan, det är fel. De kan inte bara kasta ut folk, säger Ulf Lindström från Resurs till arbetarbladet.se
Men den verkliga boven i detta drama, där 54 000 långtidssjuka människor kommer att bli av med sin sjukförsäkring nästa år, är regeringen, snarare än handläggarna på Försäkringskassan. Redan den sista december ryker ersättningen för 15 000 personer.

Nya regler
Från och med den första juli 2008 gäller nya regler i sjukförsäkringen. Beslutade av högerregeringen med den moderata socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson i spetsen. Regeringen kallar detta på politikerspråk för en omförsäkring, och nu när klockan närmar sig tolvsnåret för 15 000 människor, yrar socialförsäkringsministern och hennes moderata kollega, ordföranden i riksdagens socialförsäkringsutskott Gunnar Axén, i en debattartikel i Aftonbladet om ”broar mellan sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken”.
Tanken tycks vara att de långtidssjuka ska in på arbetsmarknaden. Och det säger en del om hur isolerad den borgerliga regeringen är från verkligheten när två av deras ledande företrädare inte ens tycks vara medvetna om att den öppna arbetslösheten är på väg att passera 10 procent, eller 500 000 arbetslösa.
Nu skall tydligen de 15 000 som ligger med huvudet på stupstocken blixtinskriva sig som arbetssökande för att få någon ersättning överhuvudtaget.
Inte heller här tycks socialförsäkringsministern vara medveten om att många långtidssjuka lämnat a-kassan. Vissa för att de varit sjuka så länge att de inte uppfyller arbetsvillkoret, andra för att regeringen tvingade fram en chockhöjning för medlemskap i a-kassan från januari 2007.
Aftonbladet kallar hela denna människovidriga hantering i en ledare i Aftonbladet 27 oktober för skandal.
”Hela hanteringen är en administrativ soppa och en politisk katastrof. Den senaste valrörelsens borgerliga kritik mot socialdemokraterna för att trixa med statistik och skyffla människor mellan system och myndigheter bleknar”, skriver Aftonbladet.
Utanför Försäkringskassan i Gävle brinner ett ensamt ljus. Det borde brinna 50 000 utanför riksdagshuset., ett för varje person som nu riskerar att bli av med sjukersättningen. Detta som en påminnelse till högeralliansen om att 50 000 människor inte längre vet hur de ska klara sig överhuvudtaget.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.