Antisemiter utnyttjar palestinasolidariteten

09 november 2009

Kommentar, Nyheter

Ett nytt antisionistiskt parti? Som förenar såväl vänster som höger i motstånd mot ”världssionismen” och till stöd för palestinierna…

Utspelet från poeten och islamisten Mohamed Omar i dagarna har väckt uppseende. Och helt riktigt uppfattats som ett försök att samla antisemitiska krafter av skilda ursprung till en ny politisk strömning i Sverige.
Det är i kölvattnet på den kaotiska demonstrationen vid den så kallade al-Qudsdagen den 20 september i Stockholm som Mohamed Omar hoppas på en ny politisk konstellation. Den islamistiska demonstrationen för Palestina som även välkomnade svenska högerextremister möttes av en proteststorm från exiliranska och svenska vänstergrupper. Men också bland motdemonstranterna spreds förvirring när iranska rojalister och Israelanhängare blandade sig i. Till och med Sverigedemokraterna manade internt till uppslutning i motdemonstrationen.

För Omar och hans kamrater, med den forne FiB/K-medarbetaren Lasse Wilhemsson som framträdande namn, utgör ”sionismen” långt ifrån bara en judisk politisk riktning. Den beskrivs som en världsomspännande styrande och demonisk kraft – på just det sätt nazismen under 1930-talet talade om den ”judiska världskonspirationen”.
Bland dessa ”sionister” brännmärker Mohamed Omar ”sionisten och Bonnierjournalisten Andreas Malm”, det ”sionistiska” Judar för Israelisk-Palestinsk fred och vänsterns ”strupgrepp” på den svenska Palestinarörelsen. Wilhemsson å sin sida återupprättar mellankrigstidens antisemitiska föreställningsvärld där förstås ”trotskismen” ingick i den judiska komplotten, men också kommunismen i sig var en judisk skapelse – och marxismen och sionismen var två grenar på samma träd. Marx’ kamrat Moses Hess – som istället för klasskamp valde nationalismen – var ju den som lade den ideologiska grunden för sionismen…

Gemensat mot vänster
Nu har Omar och Wilhemsson tydligen också funnit den ökände Ahmed Rami vars Radio Islam redan i slutet på 1980-talet propagerade sitt antisemitiska budskap. Rami har inte behövt Omars och Wilhemssons term ”sionism” för att säga vad han menar. Och har länge fördömt den svenska vänstern och Palestinarörelsen för att vara styrda av judar och ingå i den globala sammansvärjningen.
För den svenska vänstern och Palestinarörelsen är det nu av största vikt att inte låta Palestinasolidariteten stjälas av rasistiska, fundamentalistiska och antisemitiska högerkrafter. För Mohamed Omar handlar kampen förstås inte bara om Palestina utan om att återupprätta de djupt konservativa värden han ansluter sig till, när det gäller religion, nation, familj och traditioner. ”Jag ser mig som en stolt homofob”, citerar han gillande en kritiker av homosexuellas rättigheter. Och han för ut sitt budskap inte bara genom bloggvärlden, Facebook och web-TV utan också genom forum som ”Uppsalamoskéns vänner”.
Det är inget oskyldigt upptåg, utan ett skamlöst försök att utnyttja det nödlidande palestinska folkets kamp för djupt reaktionära syften.

Håkan Blomqvist
intis@interntionalen.se

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.