”Höjd ölskatt i Ryssland? Nej!”

24 november 2009

Nyheter, Utrikes

Alkoholismen har alltid varit ett av de största problemen i Ryssland. Under sovjettiden lyckades man förbättra situationen något, speciellt under Gorbatjovs dock mycket impopulära vodkaförbud.

Men de senaste tjugo åren har alkoholkonsumtionen rusat iväg med katastrofala följder för folk och samhälle. Medellivslängden för ryska män har idag sjunkit till 59 år.
Men det är i princip bara männen som dricker. I det starkt könsdefinierade ryska samhället anses det inte fint om kvinnor dricker för mycket. Att kvinnorna är nyktra är också en garant för att samhället och familjerna inte helt ska gå under när männen är fulla så ofta.
Vodkan är ju den stora boven, men det har visat sig vara ölet som fått bägaren att rinna över. Öl har blivit en mycket populär dryck i Ryssland sedan Sovjets fall. Innan förekom det sällan. Men den ökande ölkonsumtionen har inte minskat vodkadrickandet utan bara kompletterat det.
Öl betraktas inte som alkohol utan snarare som läsk. Det är inte ovanligt att börja sin morgon med en öl i en kiosk på väg till jobbet. Kanske blir det en till i nästa kiosk, eftersom ölkioskerna finns överallt längs med gatorna och i kluster runt metrostationerna.
Nu har i alla fall president Medvedev beslutat ta tag i Rysslands alkoholproblem. Bland annat talas det om en kraftigt höjd alkoholskatt under 2010, främst på öl, förbud mot alkoholreklam och att gatukioskerna kanske ska stängas. Medvedev vill också förbjuda de större ölflaskorna med flera liter stora petflaskor och plastdunkar.

Danskt motstånd
En av de största motståndarna till den planerade nya alkoholpolitiken är den danska bryggerijätten Carlsberg som är ägare till Baltika, det bäst säljande ryska ölmärket med 40 procent av marknaden.
Bryggeriverksamhet i Ryssland sysselsätter cirka 650 000 arbetare inom produktion och distribution. Men om ölskatten höjs hotar Carlsberg med att cirka 100 000 arbetare kommer att avskedas för att kompensera det beräknade försäljningsminskningarna, säger bolagets vd Jørgen Buhl Rasmussen till Moscow Times.
Detta trots att Carlsberg, som är världens fjärde största öljätte, redovisade en vinst på 2,4 miljarder danska kronor för senaste kvartalet enligt Dagens Nyheter (5/11). Det är en ökning på fyrahundra miljoner danska kronor från samma period förra året.
Per Leander
intis@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.