”En ren käftsmäll”

02 november 2009

Inrikes, Intervju, Nyheter

Politikerna går till angrepp på sjuksköterskorna: två procent är för mycket.
– Det här är en krigsförklaring!
Det säger Linda Eklund, ordförande för Vårdförbundet på Gotland, efter att Sveriges kommuner och landsting, SKL, hotar med att säga upp avtalet som ger Vårdförbundets medlemmar två procents löneökning nästa år.

Våren 2008 strejkade Vårdförbundets medlemmar i drygt en månad. Kravet var bättre löner. Strejken möttes av mycket sympati från allmänheten.

Resultatet av strejken blev att Vårdförbundet och arbetsgivarna, Sveriges kommuner och landsting, SKL, undertecknade ett treårsavtal. Avtalet gav en löneökning på fyra procent 2008, tre procent 2009 och två procent 2010.

Detta avtal vill nu SKL sätta ur spel. I en mycket uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter 23 oktober skriver gruppledarna för Moderaterna, Socialdemokraterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna i SKL att de som ”seriösa arbetsgivare” måste överväga att säga upp avtalet med Vårdförbundet. I klartext innebär det att SKL inte vill ge Vårdförbundets medlemmar de två procent för 2010 som det redan ingåtts avtal om.

Utspelet har mötts av oerhört starka reaktioner från en rad olika representanter för Vårdförbundet.
Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund kallar utspelet för ”en krigsförklaring mot Vårdförbundets alla medlemmar”.
– Jag kan inte annat än tolka detta som en provokation mot alla välutbildade men underbetalda kvinnor inom vården. Jag förstår att de är mycket upprörda över det här utspelet, jag kan bara säga att jag är lika upprörd, säger hon till www.vardfacket.se.

“En kränkning”

Ordförande för Vårdförbundet i Gävleborgs län Anna Weilbass säger till arbetarbladet.se:
– Det är en kränkning. Speciellt med tanke på hur hårt pressade våra medlemmar är. Det är upprörande att man vill ta bort något som vi redan kommit överens om. Konjunkturinstitutet har bedömt att Sverige klarar av löneökningar på 1,5-2 procent nästa år och vi håller ju oss inom det, säger Anna Weilbass.

Liknande tongångar kommer från tre samordnare i Vårdförbundets avdelning i Västmanland.
”Det är en ren käftsmäll på de legitimerade yrkesgrupper i Vårdförbundet som varje dag ger sitt allra yttersta för att se till att det finns en sjukvård som är värd att kallas sjukvård”, skriver de tre i Västmanlands Läns Tidning och ställer sig frågan om SKL:s utspel stöds av partierna.

– En osmaklig provokation, anser Vårdförbundets ordförande Annika Wåhlin i Blekinge Läns Tidning.
– Det är en örfil mot oss och alla våra medlemmar. Dessutom mitt i en period med massvaccineringar och pågående neddragningar som ökat belastningen. Våra medlemmar visar fortfarande samhällsansvar, säger Annika Wåhlin.

Vad som nu kommer hända är oklart. SKL har tagit den ekonomiska krisen som intäkt för att attackera Vårdförbundets medlemmar och uppmanar dem att ”inse stundens allvar” och ”visa samhällsansvar”.

Om de kommer gå vidare och verkligen säga upp avtalet är det inte omöjligt att de genom sin provokation tvingar Vårdförbundet att gå ut i en ren nödvärnsstrejk.

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.