”Achtung! Achtung!”

23 november 2009

Nyheter, Utrikes

Freiburg Foto: H. Blomqvist
14 november 2009. Torghandeln pågår för fullt i den lilla sydtyska staden Freiburg och turisterna flanerar i medeltidskvarteren.
Men idyllen överröstas av stöveltramp. Pluton efter pluton av grönklädda och svartklädda insatsstyrkor av Terminatortyp marscherar upp. Målet är det lilla torget Schwabentor där något hundratal ungdomar tänkt sig att demonstrera – ”mot fascism, sexism och antisemitism”. Skälet är att det autonoma ungdomshuset KTS för en tid sedan var på väg att sprängas i luften av nynazister. Nu hade förövarna redan försatts på fri fot.
Inneslutna av mångdubbelt starkare polistrupper kan den lilla demonstrationen inte röra en fena – alltmedan polishögtalarnas ”Achtung! Achtung!”, dånar ut över idyllen. Freiburg styrs av De Gröna och betraktas som en allmänt radikal och tolerant stad.
– Det här är det liberala Tyskland”, säger en av demonstranterna.
– Då kan du föreställa dig det konservativa.

Text och bild: Håkan Blomqvist

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.