Var femte industriarbetare arbetslös

19 oktober 2009

Inrikes, Nyheter

21 procent av industriarbetarna är arbetslösa. Finansfolket, en grupp bland de skyldiga bakom den djupa ekonomiska krisen, har en arbetslöshet på 3 procent.

När hela världsekonomin gick in i väggen förra hösten hörde finansfolket till de som betraktades som skyldiga till den djupa krisen
Men notan för krisen slipper de undan.
Medan arbetslösheten för de anställda inom industrin efter alla massavskedanden det senaste året nu ligger på omkring 21 procent, är motsvarande antal för finansens folk 3,1 procent.
Överhuvudtaget verkar det inte som om den djupa ekonomiska krisen påverkar den svenska finansbranschen. De som är kunder har däremot fått mycket hårdare kreditvillkor, och staten öser miljarder av skattebetalarnas pengar till krisade banker.
– Jag kan förstå att den låga arbetslösheten inom banksektorn kan sticka i ögonen på någon i ett verkstadsbolag som just har förlorat jobbet. Särskilt som medierna gärna målar upp bilden av att alla bankanställda mer eller mindre har miljonbonus, säger Göran Lilja, koncernordförande för Finansförbundet i SEB, till Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga 9 oktober.

Finansförbundet ej orolig
Industriarbetarna ser knappast någon ljus framtid den närmaste tiden, medan tongångarna är mycket muntrare från Finansförbundet.
– Vi är positiva inför framtiden. Vi har under hela krisen sagt att bankerna är starka i Sverige. Vi är inte oroliga för en massarbetslöshet i förbundet, säger Leif Karlsson, kommunikationschef på Finansförbundet, till samma tidning.
Dessutom har medlemmarna i Finansförbundet sluppit alla krisavtal om lönesänkningar som drabbat många av IF Metalls arbetare inom industrin.

Kjell Pettersson

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.