Valfusk i Afghanistan blir huvudvärk för USA

07 oktober 2009

Nyheter, Utrikes

Det talibanerna misslyckades med 20 augusti, lyckades Hamid Karzai med, praktiskt taget på egen hand.
Den demokratiska fasad USA ville bygga upp i Kabul har tappat sin legitimitet genom Karzais valfusk så till den grad att New York Times nu klagar att ”Ovissheten kring det afghanska valet dilemma för USA”.

En andra valomgång är nödvändig om fasaden ska kunna rätas upp. En andra valomgång kan inte ske förrän nästa vår eftersom snön gör att delar av landet inte går att nå. Viktigast är att en andra valomgång inte nödvändigtvis betyder att Karzai vinner. Den etniska splittringen visade sig användbar för Karzai som representerade landets största etniska grupp, Pashtunerna, främst för att andra stora etniska grupper som hazaras, tasjiker och uzbeker röstade på sina egna kandidater.
I en ny omgång är det möjligt att alla icke-pashtuner enar sig för att se till att Afghanistan får en icke-pashtunsk president för första gången i historien.
”Här har vi ett utsökt dilemma”, säger Bruce Riedel till New York Times. Riedel är en ledande medlem av Brookings Institution som hjälpte till att utveckla administrationens politik. Han säger: ”Strategin kräver en afghansk regering som är trovärdig och legitim, både för att få afghanerna att stödja den och för att få amerikaner och deras allierade att hjälpa till. strategin kan inte fungera kring en regering av typ Sydvietnam.”
En andra valomgång vore att föredra framför en misskrediterad valseger för Karzai första valomgången, enligt Riedel (NYT 17 september).

Storgräl
I en tidigare artikel berättar samma tidning om splittring bland de ansvariga västerlänningar som hanterar afghanska affärer: Sprickan blev uppenbar denna vecka när ambassadör Peter W Galbraith, en amerikan som är andreman vid FN:s beskickning här, plötsligt återvände till USA efter ett meningsutbyte med Kai Eide, FN:s högste ansvarige i Kabul, om hur aggressivt man skulle behandla den afghanska regeringen.
”Kai och jag har olika syn på hur vi ska gå vidare, men vi är fortfarande vänner och är överens i nästan alla andra frågor”, sa Galbraith i en intervju.
”Det här valet”, tillade Galbraith, ”borde avgöras matematiskt genom en hederlig räkning av de röster väljarna avgivit, och inte politiskt (NYT 15 september)
På kvällen 20 augusti var president Obama visserligen snabb i att meddela att demokratin segrat i Afghanistan, men bara en dag senare påstods Richard Holbrooke,. USA:s specielle sändebud i regionen, ha hållit ett ”explosivt” möte med Hamid Karzai, då han tog upp frågor som fusk med röstsedlar. Holbrooke tros ha argumenterat för en andra valomgång under det korta men intensiva mötet med Karzai. Mötet slutade med att båda försökte överrösta varandra och Holbrooke stormade ut ur rummet enligt rapporter i media.

”1,5 miljon röster falska”
Ännu har inget officiellt valresultat meddelats, men preliminära resultat visar på 54,6 procent för Karzai, och det räcker för att undvika en andra valomgång mot hans främsta rival, den förra utrikesministern Abdullah Abdulla,h som fick 27,7 procent.
Men valobservatörer från EU har sagt att upp till 1,5 miljon röster kan vara felaktiga, vilket lämnar möjligheter öppna för en dramatisk omsvängning, om dessa röstsedlar förklaras ogiltiga efter utredningen.
Den FN-stödda Electoral Complaints Commission (ECC), kommissionen för valklagomål, har begärt omräkning på mer än 2 500 vallokaler, alltså var tionde vallokal, sedan man funnit ”klara och övertygande bevis på valfusk”. Men en bitter Karzai sa vid en presskonferens:
– Jag tror fullständigt och absolut på att valet varit korrekt, på det afghanska folkets integritet, och på regeringens integritet i denna process.
Kanske med George W Bushs valseger i tankarna tillade han: ”Media har rapporterat om omfattande valfusk. Så stort var det inte. Om det förekom var det litet. Det händer över hela världen…”
Han tror till och med att ”USA kritiserar hans familj och politiska allierade i ett försök att undergräva hans ställning”. I en intervju med den franska tidningen Le Figaro sade Karzai att USA använder ”smygtaktik” för att undergräva hans ställning.
När Irans president Ahmadinejad läste Karzais uttalande i Le Figaro uttryckte han snabbt sin solidaritet. Enligt ett pressmeddelande från det afghanska presidentämbetet 17 september gratulerade president Ahmadinejad president Karzai till att ha blivit vald på nytt.
Farooq Sulehria
Översättning:
Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.