“Tillfällig smärtlindring” i Lärjedalen

28 oktober 2009

Göteborg, Inrikes, Nyheter

Nedskärningarna drogs tillbaka där motståndet varit som störst, men ändå ska 25 miljoner bort. Det blev politikerbeslutet i stadsdelen Lärjedalen i Göteborg i förra veckan.

– Vi är emot alla nedskärningar. Nu måste vi diskutera hur vi arbetar vidare, säger Mikael Ljungqvist från nätverket Hammarkullen mot nedskärningar.

Det är framför allt på två områden som motståndet varit starkt; mot stängningen av biblioteket i Hammarkullen och nedskärningar på fritidsgårdarna. På stadsdelsnämndens möte den 27 oktober beslutade majoriteten (S, MP och V) – som de redan förannonserat – att dra tillbaka de förslagen.

I övrigt blev beslutet att reducera de ursprungliga 45 miljonerna i nedskärningar med 20,4 miljoner. 19,4 av dessa kommer från de tillfälliga pengar (i borgerliga medier betecknade ”extrapengar”), som regeringen beviljat kommunerna för 2010. Förutom något minskade neddragningar inom äldreomsorg och funktionshinder är det inte klart hur de återstående försämringarna i Lärjedalen ska fördelas, förvaltningens tjänstemän fick i uppdrag att utarbeta ett nytt förslag. Vad slutresultatet därmed blir för exempelvis skolan, som enligt det ursprungliga förslaget ska skära bort 18 miljoner, sägs inte i beslutet.

Mikael Ljungqvist, en av de drivande krafterna i nätverket Hammarkullen mot nedskärningar – för en levande förort, var åhörare vid mötet. Han gläder sig åt att den aktiva opinionen för fritidsgårdarna och biblioteket nådde segrar. Men i övrigt är han starkt kritisk mot beslutet.

– Vi är emot alla nedskärningar. Och det är ju inte för att försvara någon lyxverksamhet utan för att kräva en grundläggande välfärd för alla invånare i stadsdelen, vilket snarare kräver en utökning av budgeten, säger Mikael Ljungqvist efter mötet.

Han letar liknelser för att beskriva sin reaktion på politikerbeslutet. Plåster på såren är inte helt korrekt, funderar han, snarare kanske en tillfällig smärtlindring. Efter en stund hittar han en sammanfattande bild.

– Det är som om man först tar en brödkaka från ett fattigt och hungrande barn, och sedan ger tillbaka en mindre del av brödkakan.  Vi kan ju inte direkt vara tacksamma, säger han med skärpa i rösten.

För egen del hoppas Mikael Ljungqvist nu på lite vila efter några intensiva veckor av möten och demonstrationer. Sedan måste krafternas samlas på nytt, menar han.

-Motståndet  måste drivas vidare. Nu får vi diskutera tillsammans så många som möjligt i stadsdelen hur vi kan jobba på längre sikt. För samtidigt som det kommer stora nedskärningar nu så har det fötts något positivt; en tanke att det går att kämpa emot, säger Mikael Ljungqvist

Han betonar att det inte bara gäller Hammarkullen, en av flera förorter i stadsdelen Lärjedalen. När nätverket anordnade demonstration i Hammarkullen i förra veckan deltog bland annat en grupp ungdomar från Olofstorp som med sina protester just stoppat stängningen av fritidsgården där. Att ungdomar från det området, som domineras av svenskfödd befolkning, besöker invandrartäta Hammarkullen hör inte till vanligheterna

– Den  känsla av gemenskap mellan olika grupper som börjat spira under den här kampen måste vi bygga vidare på, säger Mikael Ljungqvist.

Björn Rönnblad

 

, , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.