Stridbara medlemmar omvalda i Lagenaklubben

19 oktober 2009

Inrikes, Nyheter

– Det är en demokratisk fråga. Medlemmarna har rätten att välja, och inte välja, vilka de vill. Det är inte arbetsgivaren som ska bestämma vilka som ska sitta i fackstyrelsen.
Den kommentaren gör Jessica Moya i www.handelsnytt.se efter att hon och Patrik Olofsson efter ett medlemsmöte vid Lagena återvalts till klubbstyrelsen vid ett medlemsmöte.

Innan strejken bröt ut på Lagena 13 juni valde tre förtroendevalda att lämna klubbstyrelsen vid Lagena. Nu har det varit medlemsmöte i klubben igen. Företagsledningen har enligt facket satt tryck på medlemmarna: om Jessica Moya, Patrik Olofsson och Mattias Kvickström inte återinvaldes var de beredda att dra tillbaka stämningen till Arbetsdomstolen.
Hotet bet inte på lagerarbeterna.Jessica Moya och Patrik Olofsson ställde upp i fyllnadsvalet till klubbstyrelsen, och medlemmarna på mötet återinvalde dem.
Företagsledningen förnekar att man ställt krav på vilka som ska sitta i styrelsen.
– Det handlar inte om individerna i fackstyrelsen, utan inställningen. Vi arbetar nu för en nystart i Lagena där ett förtroende och en samsyn avseende företagets situation är oerhört viktigt. Vårt samarbete och förtroende för den nya klubbstyrelsen är bra. Däremot har vi lågt förtroende för den gamla klubbstyrelsen eftersom de begick ett medvetet avtalsbrott när de gick ut i vild strejk, säger Lagenas vd Per Öhagen till www.handelsnytt.se
Men ”avtalsbrott” menar Per Öhagen att arbetsmarknadslagstiftningen inte tillåter strejker när det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Då råder enligt den mycket begränsade svenska strejkrätten fredsplikt.
Om företaget kommer att dra tillbaka sin stämning till Arbetsdomstolen av de strejkande är i nuläget oklart.
Förhandlingar mellan företrädare för Handels och Lagena hålls denna vecka.
– Som det nu ser ut väntar vi alla med spänning på vad arbetsgivaren har att erbjuda om stämningen till AD, säger Anders Claus, vice ordförande i fackklubben.
Uppnås inget resultat i de förhandlingarna väntar Arbetsdomstolen Lagenaarbetarna tisdagen 3 november.

Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.