Stor arbetarstrejk i Pakistans textilstad

19 oktober 2009

Nyheter, Utrikes

Pakistans tredje största stad, Faisalabad, upplevde en unik strejk i augusti. Textilfabrikernas ägare hade meddelat att de tänkte stänga alla enheter. Orsaken: arbetarna krävde 20 procent i löneförhöjning.

När den nuvarande regeringen kom till makten 2007 utlovade den 20 procent i lönehöjningar för alla arbetare. Men den privata sektorn vägrade att genomföra detta.
Faisalabad, landets tredje stad, kallas ibland ”Pakistans Manchester” på grund av sin textilindustri. Det finns mer än 12 500 vävfabriker i staden med mer än en halv miljon arbetare.
I slutet av juli uppmanade LQM (Labour Qaumi Movement) textilarbetarna att strejka, och de gick uti ett stort möte för att kräva löneökningar. Arbetsgivarna gick med på förhandlingar. Tre rundor misslyckades. Arbetsgivarna hävdade att de inte kunde gå med på 20 procent på grund av den ekonomiska krisen.
Arbetsgivarna satte upp banderoller över hela stan som påstod att LQM är en terroristorganisation och att regeringen borde förbjuda den. LQM-ledningen satte i sin tur upp banderoller med texten: “Att kräva högre lön är inte terrorism, arbetare är också människor.”
Textilindustrin bidrar i hög grad till landets bruttonationalprodukt (8-9 procent), och bidrar med 60 procent av landets totala export, vilket drar in mer än fem miljarder dollar om året.

Ingen socialförsäkring
De flesta enheterna har kontraktsanställda och arbetsgivarna har inte anmält sina anställda till socialförsäkringen.
Arbetsgivarna vägrar betala två dollar i månaden per arbetare för socialförsäkringar. Det innebär att arbetarna kan få fri vård vid några av sjukhusen, och några andra förmåner. Fram tills helt nyligen fanns varken fackföreningar eller ”gula” fackföreningar.
Det var i den situationen som LQM 2004 började organisera textilarbetarna. De har arrangerat flera demonstrationer, möten, hungerstrejker, ockupation av arbetsdepartementet och andra aktioner de senaste fem åren. En stor del av LQM:s ledning är medlemmar i Labour Party Pakistan (LPP).
Första gången LQM orsakade stora rubriker var när 80 procent av en halv miljon textilarbetare i Faisalabad genomförde en 24-timmarsstrejk i december 2007. Arbetarna krävde socialförsäkringar och ett slut på undantagstillståndet som dåvarande militäre styresmannen general Musharraf hade infört. Det var textilarbetarna första stora strejk på tio år.
Samma år genomförde 15 000 textilarbetare i grannstaden Gojra en 39 dagar lång strejk, inspirerade och organiserade av LQM. De fick sin lönehöjning, från 1,6 dollar till 2,6 dollar per dag. Det var textilarbetarnas första lönehöjning på 18 år.
Faisalabad är en stad med stolta traditioner av arbetarkamp. 1968 skakades Pakistan av en demokratisk rörelse som leddes av vänsterradikala, och Faisalabad togs bokstavligt talat över av arbetarna. I månader styrdes staden av arbetarna som en arbetarstat i miniatyr.
Arbetarrörelsen slogs ner under 80-talet, men är nu tillbaka i stan.
Textilarbetarnas stridbarhet inspirerar också andra sektorer. Arbetarna på två sockerfabriker nära Faisalabad strejkade till exempel i somras. En av fabrikerna ägs av Nawaz Sharif, före detta premiärminister. Hans yngre bror är förste minister i Punjabprovinsen. De strejkande arbetarna fick igenom sina krav på lönehöjning och socialförsäkring.
LQM planerar också att ställa upp i val.
– Vi vill göra om det som hände på 70-talet, när den facklige ledaren Mukhtar Rana i Faisalabad besegrade Pakistans rikaste man, Saeed Saigol, säger LQM-ledaren Aslam Meraj.
– Med tanke på den här inspirerande utvecklingen kommer LPP att hålla sin nästa kongress i Faisalabad i december, säger Farooq Tariq, LPP:s talesperson, till Internationalen.

Farooq Suhleria
Översättning: Gunvor Karlström

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.