Stolt minneskväll

19 oktober 2009

Nyheter, Reportage

Brothers and sisters, don’t you cry,
There’ll be good times by and by…
De vemodigt gungande tonerna från Bruce Springsteens Oh Mary don’t you weep ljöd ut över Katarinaberget i Stockholm där de svartröda fanorna smällde i det kalla höstmörkret.

Skenet från facklor och marschaller lyste upp monumentet La Mano till minne av dem som en gång föll mot fascismen i spanska inbördeskriget.
Men denna gång för att hedra Björn Söderberg, den syndikalistiske fackföreningsmannen som sköts till döds av fascister den 12 oktober 1999 utanför sin lägenhet i Stockholmsförorten Sätra.
Söderberg hade slagit larm när en känd nazist, Robert Vesterlund, var på väg att bli invald i LO-klubbens styrelse på den arbetsplats där han jobbade. Några veckor därefter sköts han ihjäl av de tre nazisterna Hampus Hellekant, Björn Lindberg Hernlund och Jimmy Niklasson, senare fällda i domstol. Hellekant väckte rubriker 2007 då han antagits som student vid Karolinska institutet för den läkarutbildning han påbörjat i fängelset.

Prisutdelning
I en värdig manifestation till tioårsminnet arrangerade SAC på måndagen en tyst marsch från ett stort minnesmöte vid Medborgarplatsen med 600 deltagare till La Mano. Vid minnesceremonin utdelade SAC ett pris för civilkurage instiftat till Björn Söderbergs minne. Det gick i år till arbetarna på systembolagets lager Lagena i Jordbro för deras modiga kamp för att försvara jobben.
– Det är med stolthet vi tar emot det här priset till Björn Söderbergs minne, sa Patrik Olofsson, talesman för Lagenaarbetarna, och menade att alla människor föds med civilkurage.
– Men sedan är det samhällets hierarkier och maktlöshet som får många att inte tro att de är något, att bli rädda och inte våga säga ifrån. Men solidariteten håller tillbaka rädslan och gör oss starka tillsammans!
Ord som kanske fångade själva kärnan i den stolta minneshögtiden för Björn Söderberg.

Håkan Blomqvist
intis@internationalen.se

Baccarat Online: How to Play

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.