Spänt läge i Honduras

07 oktober 2009

Nyheter, Utrikes

Gas- och ljudattacker mot Brasiliens ambassad
Den utkastade presidenten Manuel Zelaya kom tillbaka till Honduras, på underliga vägar, och tog kuppregimen på sängen. Först förnekade regimen att Zelaya var tillbaka, sedan tog man till grova medel.
Brasilianska ambassaden, där Zelaya nu är, har anfallits med ljudvapen och kemiska vapen, enligt en rad rapporter.

”Oansvarigt och idiotiskt” sa Lewis Amselem, USA:s ambassadör vid OAS, de amerikanska staternas organisation, om Zelayas återkomst.
”Han borde sluta komma med vilda påståenden och bära sig åt som om han spelade med i en gammal film”, sa Amselem vid ett krismöte inom OAS, enligt BBC.
Zelaya talade i stället vid FN:s generalförsamling via en telefon och kritiserade att de mänskliga rättigheterna hade satts ur spel i Honduras.
Men USA:s inställning har också varit ytterst tvetydig den senaste tiden. Zelaya har besökt Washington sex gånger under sin tid i landsflykt men inte lyckats få träffa president Obama.
Däremot har utrikesminister Hillary Clinton insett att Zelayas oväntade drag har förändrat läget, och uttalat att det nu var en ”lämplig tidpunkt” att återinsätta Zelaya som president.

Chockad kuppregim
Att Zelayas återkomst innebar en chock för kuppregimen är uppenbart. Regimen hoppades kunna hålla ut fram till det planerade valet i november, men nu står situationen och väger.
Washington Post började med att låta kupp-presidenten Micheletti utlova val som ”ett konstitutionellt uttryck för självbestämmande och en uppvisning av nationell överhöghet”. Och glömmer att nämna att Micheletti också utlovat fängelse för var och en som inte röstar i detta val. Samt dragit in medborgarskapet för den katolske prästen och miljökämpen José Andrés Tamayo som uppmanat till valbojkott. Det berättar Greg Grandin i Counterpunch.
Det förekommer också uppenbarligen en bred rörelse för valbojkott i landet, samtidigt som de flesta länder i Latinamerika säger att de inte kommer att godkänna valresultatet.

Gasattacker
Brasiliens utrikesminister Celso Amorin varnade i början av veckan att hot mot Zelaya eller ambassaden skulle betraktas som ett allvarligt brott mot internationell lag.
Men ambassaden har den senaste veckan utsatts för exempellösa angrepp. Många vittnesmål berättar om ett tusental soldater utanför ambassaden och helikoptrar som sprutade ut gaser.
Vid en presskonferens meddelades resultaten av gasanalysen: höga koncentrationer av ammoniak liksom spår av blåsyra (cyanväte). ”Blandningen är teknologiskt rent militär, förbjuden i internationella avtal. Den är dödlig för alla levande organismer som utsätts under en längre tid”, avslutas rapporten som genomförts av specialisten på folkhälsa doktor Mauricio Castellanos.
Detta enligt Laura Carlsen som beskriver attackerna i detalj på Counterpunch. Hon citerar också Juan Almendares, en honduransk läkare och människorättsförkämpe, som beskriver symptomen hos ambassadinvånarna och de kringboende, bland annat president Zelaya och hans familj, med diarréer, kräkningar och näsblod. Han säger att symptomen kan beror på växtgifter, gaser eller radioaktivt cesium.
”Det pågår ett irreguljärt krig mot Honduras befolkning”, sager Almendares också.
Och den repression som pågått i tre månader mot befolkningen har snarast förvärrats. Misshandel, gripanden, några mord – siffran 1 500 fängslade har nämnts. Övergreppen har dokumenterats av Amnesty International, the Center for Justice and International Law, Human Rights Watch, Inter American Commission on Human Rights bland andra.
Undantagstillstånd har utfärdats där medborgerliga rättigheter har dragits in, bland annat mötesfrihet, yttrandefrihet och rätten att röra sig fritt. Också rätten att inte gripas i sitt hem utan lagliga skäl har dragits in.
Två kritiska media har stängts, Radio Globo och Cholusat Sur TV.
Förra veckan sade journalisten Gilda Silves på tidningen El Patriota till BBC att huvudstaden var omringad av stridsvagnar, soldater och polis för att hindra Zelayas anhängare att ta sig till huvudstaden.
Regimen har utvisat en grupp representanter för OAS som ville diskutera en lösning på krisen och hotat med att upphäva den diplomatiska statusen hos Brasiliens ambassad inom tio dagar, ett hot som Brasilien inte tagit väl upp.
Åtgärderna från kuppregimen tyder för tillfället snarast på desperation, men hur situationen kan komma att utvecklas återstår att se.

Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.