SD “censurerar” Socialistiska partiet

21 oktober 2009

Inrikes, Nyheter

När Aftonbladet beslutade att inte låta Sverigedemokraterna (SD) annonsera anklagades tidningen för censur. Socialistiska partiet i Lund bestämde sig för att pröva SD:s yttrandefrihet och fick nej.

annons1

För tre veckor sedan kontaktade Socialistiska partiet (SP) Sverigedemokraternas tidning, SD-kuriren, för att annonsera.
– Vi ville visa på deras hyckleri, säger Ulf Henrik Östman från Socialistiska partiet i Lund.
Det var debatten efter Aftonbladets beslut att inte publicera Sverigedemokraternas annonser som inspirerade Lundavdelningen.
– Det finns ingen anledning för någon att ta in deras annonser. Aftonbladet är arbetarrörelsens tidning och det vore självhat att ta in en sådan annons, säger Ulf Henrik Östman.
Så Ulf Henrik Östman bad SD-kurirens ansvarige utgivare Richard Jomshof om att få annonsera i tidningen.
– Jag sa att jag representerade en intresseförening i Skåne och att vi ville ha en annons om invandringspolitik och integration. De sa att det gick bra och vi skickade in annonsen.
Men efter det hörde inte Ulf Henrik Östman något. Därför gick SP Lund i förra veckan ut med ett pressmeddelande.
”Socialistiska Partiet i Lund ser ingen annan utväg än att offentliggöra denna censur från SD-Kurirens sida och undrar varför SD-Kuriren inte hört av sig. Är det möjligen så att SD består av samma PK-etablissemang som man så ofta kritiserar? Vad är man rädd för? Hycklar man inte när man å ena sidan kräver utrymme i andras tidningar, men själva inte står upp för dessa ideal när det gäller sina egna publikationer?” skriver de bland annat.
Uttalandet och annonsen har väckt stor uppmärksamhet. Svenska Dagbladets ledarblogg skrev i fredags ”Oavsett vad man tycker om Socialistiska partiets politiska ambitioner så finns det bara en sak att säga om detta tilltag: Touché!”
I tisdagens Aftonbladet skriver Åsa Lindeborg att ”Socialistiska partiet har med det iscensatt höstens skönaste politiska attentat, som borde väcka idéer till betydligt mer meningsfulla aktioner än stenkastning mot SD:s torgtalare.”

Polisens bild
Internationalen ringde upp SD-Kurirens ansvarige utgivare Richard Jomshof i måndags.
Varför vill ni inte ta in Socialistiska Partiets annons?
– Vill vi inte?
– Det jag undrar är vem som har rättigheten till bilden på Anna Anka. Jag vill inte ha något skadeståndskrav. Annars ser jag inga problem med att ta in annonsen, vi är inte som Aftonbladet, säger Richard Jomshof och berättar att han väntar på svar från jurister.
– Det var först efter att vi gått ut med vårt pressmeddelande som Jomshof svarade. Bilden på Anna Anka är från polisen i Kalifornien och är offentlig, säger Ulf Henrik Östman och säger att han redan förklarat detta för Jomshof. Östman har också skickat en länk till en lagtext som säger att det är lagligt att i reklam för politiska partier använda sig av namn och bilder på personer, utan deras medgivande.

Ändrar sig
På måndagen säger Jomshof till Internationalen att han ska publicera annonsen med en kommentar.
– Jag kommer skriva att vi gör det fast ingen kan kräva det av oss, vi är ju en partitidning till skillnad från Aftonbladet. Men vi gör det för att vi är demokrater, säger Richard Jomshof.
Men på tisdagen meddelar han Ulf Henrik Östman att han inte kommer göra det. Jomshof hänvisar till sina jurister och skriver till Östman:
– Till detta kommer problematiken med att hänga ut en enskild person som ni gör. Om du, eller Aftonbladet, tycker det är ok att hänga ut enskilda personer på detta vis, så får det stå för er. Jag gör det inte.
– Jag kan fortfarande tänka mig att ta in en annons från er, men inte så som den ser ut nu, fortsätter Jomshof.
Ulf Henrik Östman undrar vad som hade hänt om Aftonbladet bett SD att ändra i sina annonser. Han menar att det inte är fel att lyfta fram Anna Anka.
– Hon spyr ut sitt klassförakt varje vecka i tv. Vi står för texten i annonsen, det är de rika som är problemet.
– Dessutom tycker jag att det är mindre fel att lyfta fram en enskild människa än att lyfta fram en hel religion eller folkgrupp som SD:s partiledare Jimmie Åkesson gjorde i måndags i Aftonbladet, säger Ulf Henrik Östman.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.