Rumäner i generalstrejk

19 oktober 2009

Nyheter, Utrikes

Generalstrejk, stora demonstrationer…Rumäniens arbetare och låginkomsttagare har tröttnat på att de ska betala krisen. Också på de omfattande krav på nedskärningar som den internationella valutafonden, IMF, ställer för att bevilja lån till det fattiga landet. Mycket riktigt föll också regeringen i tisdags efter ett misstroendevotum.

Ilskan över omfattande nedskärningar i Rumänien håller på att koka över hos alla de som nu tvingas betala den finansiella härdsmältan. Bruttonationalprodukten, BNP, förväntas sjunka med nära 10 procent, budgetunderskotten har skjutit i höjden och exporten minskar.
Situationen känns igen från Island, de baltiska staterna och en rad andra europeiska länder. De som inte har orsakat den finansiella krisen ska tvingas betala den genom brutala nedskärningar inom framför allt den offentliga sektorn.
Den rumänska regeringen, en minoritetsregering bestående av det högerliberala PDL och som just har fallit, vände sig till internationella valutafonden, IMF, om ett lån på 20 miljarder euro, drygt 200 miljarder kronor.

Vill ha en lön att leva på
IMF ställer som vanligt oerhört hårda krav för att lånen ska beviljas.
Omfattande nedskärningar i den offentliga sektorn, höjd pensionsålder och frysning av lönerna fram till 2011, och dessutom ska alla statligt anställda ha tio dagars påtvingad ledighet, givetvis utan betalning.
Svaret från alla de som kommer att drabbas av detta blev generalstrejk. 800 000 offentligt anställda genomförde denna förra måndagen.
Den följdes upp av en demonstration i huvudstaden Bukarest föregående onsdag. Mellan 20 000 och 30 000 beräknas ha deltagit.
– De vill inte ge oss en lön att leva på, säger Andrea, förskoleanställd, till radioekot.
Kravet från demonstranterna och merparten av dem som deltog i generalstrejken är att regeringen avgår och att minimilönen fördubblas.
Rumänien är ett av Europas fattigaste länder. Levnadsstandarden är en tredjedel av genomsnittet för EU. De som uppmanas att betala krisen, exempelvis en lärare eller sjukhusanställd, tjänar drygt 3 000 kronor i månaden.
– 800 lie får vi i lön. Det är lite mindre är 200 euro (omkring 2 000 svenska kronor). En lön som du inte kan leva på, säger Andrea till radioekot.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Källa: www.sr.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.