Nej till privatisering av franska posten

12 oktober 2009

Nyheter, Utrikes

Förra helgen gick två miljoner fransmän till valurnorna. Det var flera fackförbund och olika vänsterpartier som genomförde en inofficiell omröstning på gator och torg om den franska postens framtid.

Den helstatliga franska posten ska inom kort omvandlas till ett aktiebolag. Regeringen har sagt att det hela är en ”teknisk fråga” och att Posten inte ska privatiseras.
Det tror inte Jean-François Dannely, ledare för facket CGT:s postfederation, på.
– Samma löfte gavs både när France Telecom och elbolaget EDF blev aktiebolag. Vi har sett vad som hände där, säger han till www.sekotidningen.se.
Resultatet av gaturöstningen blev en klar seger för dem som är emot en bolagisering av posten. Nu kräver de som organiserade omröstningen att regeringen anordnar en regelrätt omröstning om den franska postens framtid.
Cirka 10 000 valurnor hade ställts ut och tusentals frivilliga arbetade över hela landet för att genomföra den unika omröstningen. 62 fackliga och politiska organisationer deltog.
– Det här är en historisk uppslutning kring försvaret av den offentliga sektorn, skriver det franska NPA, Nya Antikapitalistiska Partiet, på sin hemsida.
Av dem som röstade på gatan röstade 90 procent nej till privatisering av franska postverket.
Enligt en färsk opinionsundersökning vill också 59 procent av fransmännen ha en folkomröstning om postens framtid. Siffrorna är ungefär likartade i städer och på landsbygden.
Däremot säger 70 procent av vänstersympatisörerna ja till folkomröstning, medan 43 procent av högerinriktade säger ja. Märkligt nog vill 42 procent av regeringspartiet UMP:s anhängare också ha en omröstning, enligt denna undersökning.
Kjell Pettersson
kjell@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.