Moskvas borgmästare sitter säkert

19 oktober 2009

Nyheter, Utrikes

Efter lokalvalen i Ryssland i söndags sitter Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov säkert kvar på huvudstadens tron där han suttit sedan 1992.
Hans parti Enade Ryssland fick 32 av de 35 platserna i stadsduman.

De övriga tre platserna gick till Kommunistpartiet, som bara fick 13 procent av rösterna, trots att opinionsundersökningar visat på att de borde ha fått närmare 30 procent. Misstankar om valfusk är stora och det ryktas om en ”karusell” av bussar som kört folk mellan vallokalerna för att rösta upprepade gånger på Luzjkov. Valdeltagandet var också lågt med bara 34 procent röstande moskoviter. Moskva som med sina 15 miljoner registrerade invånare (plus några miljoner oregistrerade) är en stad större än de flesta europeiska länder.
Jurij Luzjkov har en lite ovanlig politisk karriär bakom sig. Under Sovjetunionens upplösning var han president Boris Jeltsins starke man i Moskva och stödde utförsäljningarna av Rysslands nationella egendomar och underkastelsen inför USA och EU. Efter att Putin kom till makten och politiken lades om med åternationaliseringar och självständighet från väst, rensades också de flesta politiker från Jeltsintiden bort, men Luzjkov har blivit kvar, självklart inte utan att vända kappan efter vinden.

I slutet av 1990-talet försökte han själv bli Jeltsins efterträdare som Rysslands president, men när det väl blev klart att Putin skulle ta över var Luzjkov smart nog att inte utmana eller ifrågasatte honom. Istället blev han Moskvas okrönte konung, med till synes fria händer att härska över jättestaden.
Under Luzjkovs många år vid makten har Moskva expanderat på höjden som på bredden i rasande fart. Detta dock utan någon som helst respekt för stadsbilden och kulturhistoriska byggnader. Listan på K-märkta hus som har rivits av Luzjkov är oändlig, och de få tillfällen som han inte lyckats få rivningstillstånd har byggnaderna istället förstörts i mystiska bränder.
Anklagelserna om korruption mildras inte av att byggkontrakten i regel går till byggbolaget Inteko som ägs av Luzjkovs fru, Jelena Baturina, som för övrigt är Rysslands rikaste kvinna. Så sent som härromveckan blev Luzjkov och hans fru beskyllda för korruption av den högeroppositionella politikern Boris Nemtsov, som Luzjkov besvarade med en stämning för förtal.

Moskva har under Luzjkovs styre försetts med skrytbyggen som skyskrapskomplexet Moskva City med kontor för banker och storföretag, smaklösa gallerior som den stora underjordiska Ochotnyj Rjad vid Röda torget, samt nya bisarra monument som den 94 meter höga statyn över Peter den store, av Luzjkovs favoritkonstnär Zurab Tseriteli.
Luzjkov har också förfalskat historiska byggnader genom att låta riva dem och bygga om dem efter eget tycke. Skönhetsoperationer helt enkelt. Ett exempel är det klassiska Hotell Moskva – känt från etiketten på vodkaflaskan Stolichnaya – som Luzjkov lät riva och bygga om härom året. Ett annat exempel är det nybyggda tsarpalatset i stadsdelen Lenino/Tsaritsyno. Ursprungligen en vacker ruin av ett 1700-talspalats som aldrig blivit färdigbyggt, lät Luzjkov rensa bort de historiskt mycket mer värdefulla slottsruinerna och bygga ett nytt plastigt palats, överdrivet groteskt i sin sterila kitsch, omgivet av perfekt runda konstgjorda sjöar.
Just nu pågår en liknande historieförvanskande förvandling av Moskvas äldsta stadsdel Kitajgorod alldeles öster om Röda torget, där nya överklassbostäder ska uppföras.

Per Leander
intis@internationalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.