Framåt för vänstern i Portugal

07 oktober 2009

Nyheter, Utrikes

Från åtta till sexton mandat.
Vänsterblocket, Bloco de Esquerda, gjorde ett historiskt val i söndags.

– Aldrig förut har ett parti lyckats öka sitt röstetal så mycket procentuellt som vi, sa Vänsterblockets språkrör Francisco Louçã när valresultatet stod klart i söndags kväll.
Procentuellt sett gick partiet från 6,4 till 9,8 procent och blev det fjärde största partiet i ett land med cirka nio miljoner invånare.
Vänsterblocket är ett brett antikapitalistiskt parti där Socialistiska Partiets systerorganisation ingår. Blocket bildades 1999 då de också lyckades komma in i Portugals parlament med två mandat. I årets EU-val tog de tre mandat, 10,72 procent av rösterna.
Vänsterblocket har i sin kampanj använt sig av bland annat youtube-filmer. Valmanifestet utarbetades genom en offentlig diskussion på Internet.

Socialdemokraterna vann
Men valdeltagandet i söndags var lågt, 40 procent av väljarna la sig på sofflocket.
Valets vinnare – och stora förlorare – är Socialistpartiet (PS), Portugals socialdemokrater. De har haft majoritet i parlamentet sen förra valet 2005, men backade nu från 121 till 96 mandat och tvingas därför till samarbete. Premiärministern José Socrates har sagt att han inte tänker samarbeta med vänstern.
– Det vore tragiskt om den nya regeringen gör överenskommelser med vänstern, de vill ju bryta marknadsekonomin och stoppa alla storföretag, sa ordföranden för Portugals industriförening Francisco Van Zeller i en kommentar till valresultatet.
Ett av de två stora fackförbunden, CGTP, insisterar på ett vänstersamarbete ”med tanke på att portugiserna gett en klar röst till vänstern”. Socialistpartiet straffades för sin högerpolitik och sina attacker på arbetare, säger fackförbundets ledning i ett första uttalande.

Förmögenhetsskatt
Ett mål för Vänsterblocket var just att bryta Socialistpartiets absoluta majoritet i parlamentet.
– Socialistpartiet kommer att vara tvungna att välja mellan vänsterns förslag, som att införa förmögenhetskatt för att finansiera välfärden och att återställa anställningslagen, eller vara tvungna att samarbeta med den reaktionära högern, skriver Fjärde Internationalens portugisiska gren (PSR) på webbplatsen internationalviewpoint.
Socialistpartiet har bland annat infört en lag som gör det lättare att avskeda samtidigt som man räddat banker från att gå i konkurs. Det förklarar Socialistpartiets dåliga valresultat menar PSR.
Högern, med det kristdemokratiska center-högerpartiet Partido Social Democrata (PSD) i spetsen, har istället kritiserat regeringen för dess stora infrastruktursatsningar. PSD blev det andra största partiet med 78 av 230 mandat. Det reaktionära högerpartiet Partido Popular kom på tredje plats med 10,46 procent av rösterna.
Också för koalitionen mellan Kommunistpartiet och De gröna gick det bra, de ökade med ett mandat till 15. Aldrig förr har vänstern till vänster om Socialistpartiet varit så stora.
– Efter det här valet har det politiska landskapet polariserats mellan högern och vänstern. Den politiska kampen kommer att öka de närmaste månaderna. Och Blocket är starkare än någonsin, avslutar PSR på internationalviewpoint.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.