En sista sommarhälsning – personligt från Paris

26 oktober 2009

Kultur, Kulturkrönika

Ännu en sommar är förbi och den grå rutinerade vardagen gör åter sitt inträde i våra liv.
Efter några varma dagar tillsammans med min mamma i Paris, har jag dock fått en sista nostalgisk glimt av sommaren och en hel del intryck som tål att tänkas över. Här följer några reflektioner från dessa dagar i ett kulturmyllrande land.
Frankrike – detta den moderna demokratins födelseland har sina rötter i en blodig historia. I och med den franska revolutionen 1789 föddes vår tids demokratiska ideal och slagorden frihet, jämlikhet och broderskap är för evigt inpräntade i våra medvetanden. Detta var den stora befrielsens kamp. Men som i de flesta befrielsekamper offrades oskyldiga människor.
Många var de borgare och adelsmän som sändes till giljotinen och vars enda brott bestod i att de tillhörde den härskande klassen. För att inte tala om alla andra offer. Jag frågar mig om detta blodbad liksom så många andra genom tiderna hade kunnat undvikas eller om det var en nödvändig del i utvecklingen mot demokrati. Är det först i dag, med erfarenhet av historien, i välfärdssamhället och med individens ökade frihet och rättigheter som massakrer och blodbad kan undvikas, undrar jag för mig själv där jag går genom Versailles salar och tittar på de storslagna krigsmålningarna.

Antagligen har var tid sina våldsyttringar och i vår har vi terrorhot, gängbrottslighet och mycket annat att tampas med. För att inte tala om de våldshandlingar som utförs av de så kallade demokratiska västmakterna i områden som Afghanistan, Irak och Mellanöstern.
Men jag tänker ändå på Sverige, där socialdemokratin fick makten genom oblodiga metoder. Jag som inte är någon historiker undrar hur det gick till och tänker att det borde väl ha kunnat/ kunna fungera även i andra länder…

Åter till nuet och Frankrikes myllrande gatuliv. Denna världsmetropol har haft hundratals år av kulturellt utbyte med andra länder genom koloniseringen och jag tycker mig se en skillnad jämfört med Sverige. I Sverige ska invandrarna anpassa sig och försvenskas. Här tycks de i större utsträckning bevara sin kulturella identitet. Jag ser afrikanska kvinnor och män i typiskt färgglada afrikanska dräkter och judiska män i sina typiska hattar och polisonger, något som får sägas är en relativt ovanlig syn i Sverige.
Kolonialiseringen kan kanske delvis förklara situationen, men samtidigt vet vi ju att rasismen i detta land ökar och jag tänker att de invandrare jag ser kanske hör till dem som etablerat sig i det franska samhället. I förortsghettona ser det förmodligen annorlunda ut…

När jag går på Paris gator kommer jag – inte helt osökt – att tänka på de senaste veckornas vandalisering i svenska förorter som jag också skrivit flera artiklar om. Liknande händelser inträffade i Paris förorter för några år sedan och orsakerna var då de samma som nu i Sverige – arbetslöshet och nedskärningar. Det verkar som om det mesta som sker nere på kontinenten så småningom också kommer till Sverige. Vare sig det gäller ungdomsvandalisering, främlingsfientlighet eller högerideologier… Det är bara att hoppas att det inte också gäller för terrorismen.
Avslutningsvis skulle jag vilja säga något positivt. Till skillnad från vad ryktet säger om fransmän – att de skulle vara snorkiga och arroganta – måste jag härmed deklarera att mitt intryck är det rakt motsatta. Fransmännen är vänliga och speciellt om man försöker prata franska! Var vi än gick möttes vi av idel vänlighet när vi försökte hanka oss fram på en knagglig franska.
Jag måste säga att jag förundrades över mig själv och mina dolda språkkunskaper som steg upp till ytan efter så många års glömska. Vi fick den hjälp vi än behövde om det så gällde att hitta vägen, beställa rätt mat från menyn eller att bära en tung väska ner för trapporna i tunnelbanan. Den förutfattade meningen om fransmännens ovänlighet är härmed omprövad, detta fastslås efter mitt korta men intensiva besök i metropolen med blodig historia, vänlig befolkning och en sista glimt av sommar.
Au revoir`
Liza Ahnland
liza@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.