En handbok i klimatvård

12 oktober 2009

Böcker, Kultur

Konsumtionsboken – köpfrossa i en febrig värld
Redaktör: Emil Schön
Miljöförbundet Jordens Vänner 2009

Vi lever i en tid då allt mer handlar om konsumtion. Status handlar om vad du har råd att konsumera, fritiden går åt till att konsumera och dina drömmar handlar om vad du vill köpa imorgon. Mellan 1997 och 2007 ökade svenskarnas konsumtion med 32 procent, med hänsyn tagen till inflationen, berättar Konsumtionsboken – om köpfrossa i en febrig värld, utgiven av Miljöförbundet Jordens Vänner.

Boken tar upp hur konsumtionen påverkar klimatet. Hur mycket det egentligen kostar för klimatet att producera den där bomullströjan du köper på H&M för 69 kr.

Politiker och företag uppmanar oss att konsumera grönt men det går fortfarande åt en himla massa liter vatten för att göra den där tröjan ekologisk. Konsumtionsboken menar att det är själva konsumtionen som i längden kommer leda till vår undergång.

Konsumtionsboken är en snygg och läsvänlig liten bok. Lättläst och pedagogisk fylld med intressanta fakta som varvas med bra argument och intervjuer med konsumenter, aktivister och professorer.

Det hade varit lätt att hamna i den individualistiska fällan – om bara du byter glödlampa så slipper vi temperaturhöjningar – men Konsumtionsboken tacklar det på ett snyggt sätt.
Den som söker tips på hur man som individ kan minska sitt ekologiska fotavtryck hittar också mycket i boken. Det är bra att börja på individnivå, står det ”Men om så mycket energi läggs på den egna konsumtionen att man inte orkar med att påverka sin omgivning och samhället är inte mycket vunnet”.

Trots bokens litenhet lyckas den få med de flesta perspektiv, klass och kön tas upp liksom det internationalistiska.

Vi måste arbeta tillsammans för att stoppa klimatförändringarna menar Konsumtionsboken, men i längden är det ett annat ekonomiskt system som behövs.

”Att ta individuella steg mot att minska sitt ekologiska fotavtryck hindrar inte klimatförändringarna eller utarmningen av ekosystemen, däremot kan det hjälpa våra känslor av hopplöshet och ge kraft att agera för att påverka samhället”.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

Konsumtionsboken kan beställas på www.mjv.se.

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.