Demonstration i Biskopsgården: en första framgång

02 oktober 2009

Göteborg, Intervju, Nyheter

CIMG0454

När föräldrakommittén i Göteborgsförorten Biskopsgården i torsdags arrangerade en demonstration mot nedskärningarna så kom under själva mötet beskedet att politikerna gjort en första eftergift till opinionen: stängningen av ”nattis”, nattöppna daghem, dras tillbaka.

Ett drygt hundratal människor demonstrerade på Vårväderstorget i Biskopsgården mot de nedskärningar som politikerna planerar att genomföra i nästa års budget, vilka kommer slå hårt mot förskola, skola, fritidsverksamhet med mera. Opinionsmötet hade temat Vi måste satsa på barn och unga!

Camilla Tängman, ledande kraft i arrangerande Föräldrakommittén, gick igenom de allvarliga konsekvenser som nedskärningspaketet i stadsdelen kommer att få för de olika verksamheterna.

Stadsdelsnämndens politiker satt samtidigt på biblioteket ett par hundra meter bort för att möta allmänhetens frågor – men vågade trots inbjudan från föräldrakommittén inte komma och svara för sig på demonstrationen.

Ett flertal talare riktade hård kritik mot nedskärningarna: representanter för Hem och Skola, Rädda Barnen, eleverna på folkhögskolan i Biskopsgården, Föräldrakommittén med flera. Politikerna uppmanades dra tillbaka förslaget.

Och mitt under demonstrationen kom ett rykande färskt besked från biblioteket. En glad förälder, Jennifer Olofsson, sprang upp på scenen, gjorde V-tecken och meddelade att politikerna under trycket från föräldraprotesterna dragit tillbaka förslaget att stänga ”Nattis”

– Jättebra! Vi blev väldigt glada. Nu måste vi gå vidare. Vi ensamstående mammor i Biskopsgården kommer att organisera ett eget nätverk och också ansluta oss till föräldrakommittén, sade Jennifer Olofsson.

Stängningen av ”nattis” skulle skurit bort en miljon kronor. Hela nedskärningsförslaget är på 33 miljoner totalt och beslut fattas på stadsdelsnämndens möte den 6 oktober. Och i alla Göteborgs stadsdelar sker nu samma sak. Ett starkt intryck på demonstrationen i Biskopsgården gjorde därför en gästande  representant för det nybildade  nätverket Hammarkullen mot nedskärningar, läraren och Hammarkullebon Mikael Ljungqvist. Han manade till samarbete mellan stadsdelarna.

– Det är gemensamt vi kan samla styrka för att  kunna stoppa nedskärningarna. Det här är en fråga för hela Göteborg, och i nästa steg för hela landet, sade han.

Tisdagen den 6 oktober anordnar nätverket i Hammarkullen en demonstration mot nedskärningarna i stadsdelen Lärjedalen, med samling på Hammarkulletorget kl 14. Då kommer representanter från föräldrakommittén i Biskopsgården försöka vara på plats.

Text och foto: Björn Rönnblad

  iSoftBet Free Slots Reviews

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.