Delseger mot nedskärningarna i Lärjedalen

23 oktober 2009

Göteborg, Inrikes, Nyheter

ALLA 082

Motståndet mot nedskärningarna i Lärjedalen i Göteborg har nått en delseger. Politikerna backar om stängningen av biblioteket i Hammarkullen och fritidsgården i Olofstorp.

-Skitbra, tycker Hugo Vinberg, en av ungdomarna som i förra veckan skolstrejkade mot stängningen av gården. Nu fortsätter protesterna mot resten av de stora nedskärningarna inför budgetbeslutet. I onsdags hölls en demonstration under parollen ”Begrav inte Lärjedalen!”

Som Internationalen tidigare berättat så innehåller budgetförslaget för stadsdelen Lärjedalen 2010 nedskärningar på 45 miljoner vilket slår mot alla verksamheter. Två av förslagen var att stänga biblioteket i Hammarkullen och fritidsgården i Olofstorp. Bägge förslagen har väckt massiv motopinion och protester.

Femtonårige Hugo Vinberg berättar att de flesta ungdomarna i Olofstorp går på den populära gården och därför blev förbannade när de hörde om förslaget.

-Var skulle vi samlas och umgås om gården stängs? säger Hugo Vinberg

En facebookgrupp samlade snabbt hundratals namn. Och i torsdags förra veckan var Hugo en av dem som tog initiativ till att ungdomarna strejkade från skolan för att vara på sin fritidsgård och protestera mot stängningen. En områdeschef från stadsdelsförvaltningen körde då iväg dem från gården varpå ett trettiotal av ungdomarna i stället åkte till Göteborgs centrum och genomförde en demonstration.

På ett offentligt möte i Hjällbo i tisdags kväll, där närmare 140 personer samlats, gav stadsdelsnämndens ordförande sedan beskedet (sedan nämndmajoriteten S, MP och V strax innan fattat beslut). Både biblioteket i Hammarkullen och fritidsgården i Olofstorp blir kvar.

-Det är ju skitbra, kommenterar Hugo Vinberg. Det beror nog på att så många har protesterat.

Janne Pettersen, en av gårdens fritidsledare, är lika glad.

-Underbart. Det här är helt och hållet ungdomarnas förtjänst. Och de har fått stöd av föräldrar och övrig befolkning i området. Jag hörde att GP hade fått in en massa insändare från Olofstorp i frågan, säger han

Enligt nämndens ordförande Shadiye Heydari, S, tar de tillbaka de två nedskärningsförslagen på grund av att Lärjedalen i förra veckan fått drygt 19 ”extra” miljoner som en del av de tillfälliga pengar regeringen Reinfeldt beviljat kommunerna för 2010. Men fortfarande återstår drygt 25 miljoner att skära ner i stadsdelen. Heydari ville på mötet inte ge besked om var de ska tas. I tjänstemännens budgetförslag anges att pengarna ska tas från förskola, skola, äldreomsorg och funktionshindrade.

Mot alla nedskärningar

Många talare på mötet krävde att även de nedskärningarna nu dras tillbaka. Bahar Ayden överlämnade ett öppet brev från föräldrarna på öppna förskolan i Hammarkullen.

– Många av oss kommer från krigshärjade länder och behöver därför den öppna förskolan som en trygghet. Svik oss inte! sade hon.

Liknande krav framfördes om skolan, äldreomsorgen och de funktionshindrade. Nämndordförande  Heydari efterlyste då svar från publiken om var pengarna ska tas. Och hon fick flera förslag. En talare påpekade att nämnden borde kräva mer pengar från kommunen som i sin tur kan föra kravet vidare till staten så att det stora antal miljoner som fråntagits kommunerna under de senaste decennierna förs tillbaka. Ebba Hermelin, i många år skolkurator i Hammarkullen, påpekade att en skattehöjning för Göteborgs välavlönade befolkning skulle ge hundratals miljoner.

-Det finns pengar i samhället. Vi är trötta på att de ska tas från våra verksamheter som inte har några rikedomar, sade Ebba Hermelin.

Shadiye Heydari försökte mildra kritiken på mötet genom att jämföra den ”lilla” nedskärningen på 25 miljoner med de 1,1 miljarder som stadsdelens budget  i sin helhet utgörs av.

Hon fick starkt mothugg av bland andra Hammarkullebon Juliana Akello.

– Vi har, och får, de pengar vi förtjänar. Vi kräver tillräckliga resurser till det vi behöver här i området och budgeten måste ökas och inte minskas, sade hon.

Liksom många andra manade Juliana Akello till fortsatt kamp inför budgetbeslutet den 27 oktober. I onsdags gick sedan drygt tvåhundra personer, varav väldigt många ungdomar (inklusive ett gäng som åkt dit från fritidsgården i Olofstorp) genom Hammarkullen i en demonstration anordnad av nätverket Hammarkullen mot nedskärningar – för en levande förort. I täten bars en stor svart likkista med ”Lärjedalen” målat i vitt på sidan. Demonstrationen gick till stadsdelsförvaltningens lokal i Hjällbo där kistan lämnades kvar utanför. Kravet var ”Begrav inte Lärjedalen”. Symboliken var uppenbar. Stadsdelsnämndens politiker håller i spaden och kan välja vad som ska hända med kistan. Beslutande möte hålls på tisdag den 27 oktober.

Text och foto: Björn Rönnblad

CIMG0620

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kräver tillräckliga resurser, sade Juliana Akello från Hammarkullen på politikermötet

 

 

 

          

, , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.