Borg hotar Lettland

12 oktober 2009

Kommentar, Nyheter

Finansminister Anders Borg hotar. Swedbank och SEB ska räddas till priset av Lettlands gamla, sjuka och skolelever.
Långivarnas villkor ”har hittills inte tagits på allvar av de lettiska politikerna”, skriver Dagens Nyheter 5 oktober utan att rodna. Och avser villkoren för IMF:s, EU:s och den svenska regeringens nödlån på 76 miljarder kronor i fjol.

Allvar? Den 16 juni beslutade Lettlands parlament att skära ned offentliga utgifter med motsvarande en miljard dollar. Pensionerna och föräldraförsäkringen har sänkts med 10 procent. Lärare, läkare och övrig vårdpersonal fick i juni sina löner sänkta med ytterligare 20 procent, efter en sänkning på 20-30 procent i januari. Skolor och sjukhus läggs ned.
”Den offentliga vården i Lettland kommer att kollapsa i november”, säger hälsovårdsministern Baiba Rozentale, ”då är pengarna slut”. ”Staten är i princip bankrutt. Utbildningssystemet har krossats”, säger Mareks Gruskevics från Lettlands utbildningsdepartement.
Långt borta är dagarna av solidaritet med Baltikums frigörelse och ”livlinan” till Sverige i början av 1990-talet. Nu är det den svenska bankimperialismen som talar.

Håkan Blomqvist

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.