Apoteket AB skulle jobba åt de nya konkurrenterna

07 oktober 2009

Inrikes, Nyheter

Apotekets styrelse sa nej till att propagera för sina konkurrenter. Det var en av anledningarna till att den fick sparken av regeringen förra måndagen.

I oktober i år ska privatiseringen av apoteksmarknaden vara klar. 65 procent av landets 946 apotek ska vara sålda och för att de butiker som blir kvar i Apoteket AB:s regi inte ska få konkurrensfördelar finns olika förbud och direktiv. När styrelsen sa nej till ytterligare riktlinjer sparkades den av regeringen.
När riksdagen beslutade att privatisera apoteken startade man bolaget Apoteket Omstrukturering AB (OAB). Det har hand om arbetet med privatiseringen och har som uppgift är att se till att konkurrensen på den avreglerade marknaden fungerar.
Det var när Apoteket AB:s styrelse vägrade följa OAB:s förhållningsorder som regeringen sparkade den. Bland direktiven ingick att 200-250 personer skulle sägas upp från huvudkontoret. Kampanjer och reklam för Apotekets egna varumärken förbjöds liksom det påbörjade samarbetet med Ica.

Konkurrenterna gynnas
Apoteket AB fick också ”i uppdrag att se till att sjukhus och landsting väljer andra leverantörer än Apoteket när de köper in medicin. Sker inte det, så kan också denna verksamhet privatiseras”, enligt Dagens Medicin.
Den sparkade styrelseordföranden, Peter Båtelson, tycker att de nya direktiven gynnar konkurrenterna och begränsar bolagets utveckling.
– Det är en så diger lista att man inte tror det är sant. Den inlåsning som man vill ha nu gör att bolaget kommer att hamna på efterkälken till en grad som vi inte vill acceptera eller medverka till, säger Peter Båtelson till TT.
Enligt Göteborgs Posten innebär privatiseringen att Apotekets omsättning halveras från 40 miljarder kronor. De nya direktiven skulle minska omsättningen med ytterligare nio miljarder skriver GP.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.