”Talibanerna tappar stöd i Pakistan”

27 oktober 2009

Nyheter, Utrikes

“Vart går Pakistan?” Det är en fråga som ständigt upprepas i svenska media efter de mycket omskrivna självmordsattackerna de senaste två veckorna.

Det var inte floden av dödliga självmordsattacker i Peshawar som gav upphov till den internationella paniken. Sådana attacker har skapat dagliga rubriker. Det var den något mindre blodiga men mycket symboliska fedayinattacken mot det hårt bevakade arméhögkvarteret 10 oktober som chockade.
En samordnad attack 15 oktober mot tre polisstationer förstärkte känslan av osäkerhet.
Kommentatorer i pakistanska media tolkade attackerna som desperat försök från talibanerna att förekomma en militär operation i södra Waziristan, talibanernas sista fäste.
Om detta verkligen var talibanernas avsikt verkade aktionerna i rakt motsatt riktning. 17 oktober startade den länge förutsedda militära offensiven i södra Waziristan. 30 000 pakistanska soldater, understödda av stridsflyg och helikoptrar, sändes mot 10 000 talibaner. Den militäre talesmannen general Atthar Abbas säger att armen kommer att spola bort talibanerna från södra Waziristan på sex till åtta veckor.

”Militären lyckas”
Kommer militären att lyckas? Det frågade Internationalen Khalid Malik. Han är facklig ledare och chef för Labour Education Foundation, och är just på besök i Stockholm.
– Vi måste först förklara vad som menas med att lyckas, säger han.
– Om målet är att säkra södra Waziristan kommer militären att lyckas. Om målet är att utplåna talibanerna är svaret NEJ.
Enligt Khalid bombar armén aktivister i södra Waziristan, vilket man också gjorde tidigare i Swatdalen, medan man däremot beskyddar dem i Punjab och andra delar av landet.
– Det här är en selektiv operation mot talibaner som har gått utanför arméns kontroll. Den jihadiska infrastrukturen som består av träningsläger och koranskolar berörs inte, säger han.
Forskaren och kolumnisten Farhat Taj håller med Khalid Malik:
– Jag har många gånger påpekat kopplingen mellan militären och talibanerna i mina artiklar, säger hon.
Hon skriver på en bok om de lashkars (folkmiliser) som stambefolkningen har byggt upp de senaste åren för att slå tillbaka mot talibanerna, och anser att talibanerna ”betraktas av lokalbefolkningen som ett hot mot pashtunernas kultur, ekonomi, framsteg och fred”.

Impopulära
Farhat är själv pashtun och kommer från ett distrikt nära södra Waziristan.
– Pashtunerna betraktar inte talibanerna som antiimperialister eller en motståndskraft som några vänstermänniskor och särskilt islamister försöker ge sken av. Pashtunerna i Pakistan frågar varför talibanerna slaktar dem och bombar deras skolor om de vill befria Afghanistan, säger Farhat.
Hon tror att förstörandet av ekonomin och bombandet av skolor, vilket har berövat 100 000 flickor deras utbildning, samt andra absurda aktioner har gjort talibanerna extremt impopulära,
Att talibanerna har förlorat stöd är uppenbart av det faktum att islamister och högerpartier, kolumnister och populära pratshower numera finner det omöjligt att försvara talibanernas sanslösa våld. Några få har till och med vänt sig mot talibanerna.

Förlorat stöd
Khalid tror också att talibanerna har förlorat stöd.
– Men masstödet och den offentliga bilden av talibanerna intresserar dem inte. De för ingen valkampanj. De är ett gäng upphetsade fanatiker som befinner sig i strid för vad de tror är Guds befallningar, säger Khalid till Internationalen.
Enligt hans uppfattning är upp- och nedgångar i populariteten ingenting som förklarar styrkan i fenomenet talibanerna.
– Det är fattigdom, statligt beskydd, aggressiv USA-intervention i regionen och oljedollar som eldar på under aktivismen. Varje år lämnar tiotusentals koranskolorna, och många av dem är beredda att låta sig sprängas i stycken för saken, säger Khalid.
Han tror att koranskolorna fortfarande utbildar fanatiska talibaner (som ordagrant betyder elev vid koranskola), ”vilket är det verkliga hotet”.
Är de också ett hot mot pakistanska kärnvapen?
– Fabrikerna skyddas av en stående armé på en halv miljon man, säger Tariq Ali, den kände brittisk-pakistanske skribenten och västeraktivisten.
– De är säkra. Det vet amerikanerna, men ändå vill de kontrollera gång på gång!
Men den kände fysikern och vänsteraktivisten Pervez Hoodbhoy tänker sig ett annat scenario.
”Att Ashfaq Parvez Kayani (arméchefen) störtas i en kupp av radikala islamistiska officerare som tar kontroll över landets kärnvapen”, det tror han är den verkliga faran. Men han tror inte att Pakistan som nation kommer att försvinna inom rimlig tid.
– Först och främst: Pakistan kommer inte att falla sönder, det blir ingen militärkupp, talibanerna kommer inte att erövra presidentposten, Pakistans kärnvapen kommer inte på drift, och den islamiska sharialagen kommer inte att bli landets lag. Det är de goda nyheterna. Och de går emot uppfattningen hos USA:s stora media och hos somliga i Obamas administration.
– Sen har vi de dåliga nyheterna. De moln som hänger över Pakistans framtid som nation och samhälle blir allt mörkare. Kollapsen är inte överhängande, men där ligger en långsamt brinnande stubintråd.
Farooq Suhleria
Översättning: Gunvor Karlström

Över två miljoner flyktingar i Pakistan
Ännu har bara ett par tusen kronor flutit in till Solidaritet utan Gränsers insamling till den pakistanska arbetarrörelsens flyktinghjälp LRC. LRC arbetar bland de minst 2 miljoner flyktingar från Swatdalen och angränsande områden, som tvingats iväg genom striderna mellan regeringsarmén och olika talibangrupper.
Trots att regeringen deklarerat att man ”krossat” talibanerna så pågår fortfarande strider och den överväldigande majoriteten av flyktingarna har inte kunnat återvända hem.
Aktivister från LRC och arbetarpartiet LPP har också hindrat muslimska fundamentalister från att angripa och bränna ned hus tillhörande kristna.
Nu gäller det att öka takten i insamlingsarbetet. Solidaritet utan Gränser uppmanar alla att ge ett bidrag till LRC för dess arbete bland flyktingarna från Swatdalen och för dess kamp mot såväl det sekteristiska våldet från muslimska fundamentalister som den USA-stödda pakistanska regeringsarmén.
Solidaritet utan Gränser Pg 131 84 87 – 4
Märk inbetalningen med ”Pakistan”

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.