Vi ses när rönnbären glöder

14 september 2009

Böcker, Kultur

Fåglar, blommor, hus och träd i Stockholm
Nils-Erik Landell
Carlssons, 2002

Vid Haga norra i Stockholm reser sig en väldig gräsbelagd kulle över trafiksystemen. Det är ingen naturlig formation utan skapad av tusentals ton schaktmassor som lades på hög efter rivningarna av Nedre Norrmalm på 1950- och 60-talet.
Det nya city växte fram och den gamla staden blev till en slags gravhög invid den dånande motorvägen. Men vid de upplagda massornas södra kant spirade så plötsligt på 1990-talet hela bestånd av belladonna ”med stora blåsvarta bär sent om hösten när rönnbären glödde som vackrast”. Det var Nils-Erik Landell som nedtecknade observationen i sin Fåglar, blommor, hus och träd i Stockholm som utkom för några år sedan men säkert kan överleva länge i någon gömma.

Kanske inte lika länge som belladonnans frön dock. Dessa är, skriver Landell, kända för att kunna leva i hundratals år innan de plötsligt väcks av solljus. Där bären nu mognade i kanten av en parkeringsplats hamnade schaktmassorna från de rivna Klarakvarteren och området för Klara klosters medeltida örtagård.
Belladonna var en viktig medicinalört för klostrens munkar. Men tiderna kom och gick. Klostren plundrades och revs av Gustav Vasa. Medeltidsstaden blev industristaden med sina pulserande tidningskvarter i gamla Klara, för att skyfflas undan av trafikleder, varuhus och bankpalats i efterkrigstidens stöddiga modernitet.

Men långt under historiens täcke snusade munkarnas frön vidare för att en dag vakna och sträcka på sig till häpenhet för vandrare i den nya världen. På något sätt en så innerligt trösterik och glädjande tanke i vår egen tid när schaktmassorna från våra drömmars visioner gömts under tuvorna i väntan på höstens glödande rönnbär.

Håkan Blomqvist
intis@ineternationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.