Uppgörelse med krigsretoriken

14 september 2009

Böcker, Kultur

Bombdiplomati: konsten att skapa en fiende
Pierre Gilly
Verbal förlag 2008

Pierre Gillys Bombdiplomati är en tankeväckande bok om det mediala spelet kring Iran och den amerikanska krigshetsen. Genom att prata med historiker, islamologer och medieforskare undersöker han hur väst skapar en fiende av Iran. Från 50-talets svartmålande av Irans förste demokratiska premiärminister Mossadeq till dagens lögner om kärnvapen. Som en granskning av den många gånger skeva bild av Iran som ges i de etablerade medierna är den ovärderlig. Att språket är skarpt med ibland halsbrytande jämförelser gör den inte sämre.

Men i beskrivningen av Iran brister den tyvärr många gånger. Visst, Iran är kanske mer progressivt i synen på preventivmedel än Vatikanen och har en av regionens starkaste kvinnorörelser. Men allt detta är trots den iranska regimen; preventivmedel blev tillåtet när regimen insåg att förbudet var ohållbart och kvinnorörelsen kämpar mot en extrem statlig repression. Detta innebär inte att regimen är mindre odemokratisk, som Gilly ibland insinuerar. Det vore som att ta den amerikanska fredsrörelsen som ett exempel på att regeringen inte är så krigisk.

Sammantaget är boken en värdefull uppgörelse med krigsretoriken, men vill man lära sig om den frihetskamp som sker just nu inne i Iran – mot regimen och mot imperialismen – finns det andra titlar.

Arash Hak
intis@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.