Tvångsförflyttningar och svält i Guatemala

29 september 2009

Nyheter, Utrikes

Den 3 september sköts bondeledaren Julio Aguilar Idiarte till döds i Guatemala. Han blev den nionde bondeledaren som mördats sedan i juni, skriver Latinamerikagrupperna i ett pressmeddelande.

– De mördade var alla aktiva i kampen för småbrukarnas rätt till mark, säger Aparicio Pérez från Guatemalas största bondeorganisation CUC.

Samtidigt tvångsförflyttas hela byar för att göra plats åt massodling av exportprodukterna socker och afrikansk palm. Enbart i regionen Alta Verapaz hotas 200 byar att tvångsförflyttas.

I landet beräknas 300 000 familjer lida av hunger och det väntas öka till tre miljoner människor inom en snar framtid. Antalet undernärda barn är så stort att sjukhusen nästan kollapsar, rapporterar guatemalansk press. Minst tjugo barn har dött av undernäring de senaste månaderna.

– Sverige bör, i egenskap av EU:s ordförandeland, trycka på den guatemalanska regeringen för att få ett stopp på morden på människorättsförsvarare och tvångsförflyttningarna, säger Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna.

Mariela Quintana Melin
mariela@internationalen.se

, , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.