Talibanerna avslöjades och USA gick på pumpen

01 september 2009

Nyheter, Utrikes

Hamid Karzai eller Abdullah Abdullah? Det är ännu inte klart vem som vinner det afghanska presidentvalet från 20 augusti. Båda de främsta kandidaterna, Hamid Karzai och Abdullah Abdullah, hävdar att de vunnit valet. Det officiella resultatet kan dröja ännu en vecka.

Det troliga är att valprognoserna hade fel när de förutsade en ny valomgång. Liksom sin iranske motsvarighet vågar inte den sittande afghanske presidenten riskera en ny omgång. Den så kallade oberoende valkommissionen kommer att meddela att han vunnit valet. Abdullah Abdullah kommer att protestera våldsamt.
I själva verket har han redan börjat komma med anklagelser om korruption, och att han hävdar att han vunnit valet är ett försök att få igång ett bråk om valresultatet. I sin valkampanj använde han den gröna färgen liksom den iranska oppositionen. Men man ska inte förvänta sig miljoner som tågar på Kabuls gator. Till skillnad från Iran finns det knappast en tillstymmelse till rester av ett civilt samhälle i Afghanistan, på grund av inbördeskriget utan slut.

Lågt valdeltagande
I Vita huset tycker man att läget är pinsamt och man kommer antingen att förneka anklagelserna om valfusk eller låta bli att ta ställning. Abdullah Abdullah kommer att tystas med hjälp av någon lönsam uppgörelse. Men detta kommer att ytterligare skada legitimiteten hos den demokratiska fasad som USA-imperialismen har planerat för att skyla över ockupationen. Det kommer också att isolera det afghanska folket.
De har redan förlorat hoppet vad beträffar den politiska process som påbörjades för åtta år sedan. Det märktes tydligt på det låga valdeltagandet jämfört med 2004. I det förra presidentvalet, 2004, var valdeltagandet 69 procent. Den här gången talar rapporterna om 40-50 procent. Ännu har ingen officiell siffra kommit. Inte heller har Hamid Karzai – USA:s affischnamn i förra valet – presenterats som frälsaren.

Rikaste familjen
Det var inte bara fem år av ineffektivitet och vanmakt som gjorde Hamid Karzai så impopulär att han tog till valfusk, hot och mutor för att vinna valet. Att familjen Karzai de senaste fem åren har framträtt som en av Afghanistans rikaste familjer är det faktum som har fångat folkets intresse och eldat under en utbredd ilska i landet.
Media i USA var medvetna om detta och var därför denna gång försiktiga med att presentera Karzai som den afghanska nationens frälsare. De flesta media i väst tog det försiktigt inför valet den 20 augusti. Men media var snabba med att förklara att valet blev en framgång eftersom talibanerna misslyckades med att få in någon större träff. Och president Obama ansåg att det var ett ”framgångsrikt val i Afghanistan trots talibanernas försök att sabotera”.
Det är sant att talibanerna varken lyckades störa valkampanjen eller röstandet. De lyckades genomföra attacker i 15 av 34 provinser, och 73 våldshändelser rapporterades från hela landet. Till och med i södra delarna av landet där talibanerna har utbredd kontroll höll de sig till att skjuta av raketer. Ingen självmordsbombare lyckades ta sig in i någon vallokal.

Sköts ihjäl
I Kabul sköts två misstänkta självmordsbombare ihjäl av afghansk polis innan de ens hann lämna sitt gömställe. Det är också viktigt att miljoner människor tog sig till vallokalerna (även om valdeltagandet var lågt röstade 17 miljoner). Detta trots att talibanerna hotade att hugga av rödfärgade fingrar. I det tidigare valet uppmanade talibanerna till bojkott men tog inte till våld. ”Attackerna skulle ha krävt oskyldiga liv, därför avstod vi från attacker”, sade en talesperson för talibanerna till BBC vid det tillfället.
Det var inte omsorg om oskyldiga liv som avhöll talibanerna från våld. 2004 fanns en överenskommelse mellan talibanerna och deras pakistanska chefer. Dessutom var talibanerna alltför svaga 2004 för att kunna ställa till med oroligheter. Denna gång hade de alltför stort självförtroende och var alltså för stolta för att gå med på någon vapenvila.
Hamid Karzais bror Wali Karzai förhandlade desperat med talibanerna för att neutralisera dem, men de var orubbliga. Alltså avslöjades återigen deras (och deras anhängares) påstående att de utgör en folklig motståndsrörelse. En folklig motståndsrörelse behöver över huvud taget inte komma med hot, skicka ut självmordsbombare och skjuta raketer för att genomföra en valbojkott. En uppmaning borde räcka.
Men talibanernas misslyckande räcker inte för att underbygga Obamas utvärdering av valet den 20 augusti som ett ”viktigt steg framåt”. Att majoriteten inte röstade berövade USA-ockupationen det ”demokratiska skynke” som Vita huset ville skaffa sig med hjälp av val. Påståendena om valfusk kommer att ytterligare skada legitimiteten hos den ”demokrati” som infördes i Kabul med B52:or.

Farooq Sulehria
Översättning:
Gunvor Karlström

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.