Rosengård, Reclaim och ramadan

01 september 2009

Inrikes, Nyheter

Den 22 augusti satt aktivisterna inom nätverket Reclaim Rosengård vid en presskonferens och förklarade sin kommande aktion ”mot de sociala förhållandena på Rosengård”.
Där sade de att ”Vi bor inte alla på Rosengård, vissa jobbar, andra studerar eller är arbetslösa, vissa har svensk bakgrund, andra icke-svensk.”

Budskapet var också helt klart. ”Snuten ut ur Herrgården. Sänkta hyror och totalrenoveringar av alla nedgångna fastigheter. Självstyrande och fria fritidsgårdar.” Men händelserna denna lördagskväll blev långt ifrån klara och tydliga. I media kom direkt nyheten ut att ”Rosengårdsbor körde ut Reclaimare”. Men en närmare granskning av rapporteringen visar att ingen egentligen vet vilka som körde ut vilka.
Efter lördagen blev bilden av Rosengård än mera diffus i medierna. Ett par reportage påminde om kackerlacksinvaderade hyreshus. Den enda insatsen som samhället hittills erbjudit verkar vara fler patrullerande poliser som ska kompensera för alla brister, och som enligt motståndarna leder till mer spänningar i området.

Konflikt i fokus
Det som dominerade de stora media kan sammanfattas som ”konflikt och spänning”. Konflikterna som media rapporterar om finns mellan en del av ”befolkningen” och Reclaim Rosengårds aktivister, eller bland vänstergrupper, eller mellan de kriminella gängen.
Redan den 19 augusti fick man veta att Reclaim Rosengård inte var välkommen i Rosengård. Ett reportage på Svts Sydnytt med rubrik “Reclaim Rosengård saknar folkligt stöd” påstod att lokalbefolkningen vill ha polisen kvar på Herrgården, och inga gatufester.

Kriminella i fokus
Både i massmedia och i olika bloggar talas om två rivaliserande kriminella gäng som var inblandade i lördagskvällens händelser: Black Cobra och Lion Family. Till och med bland annat i filmen på Sydsvenskans nätupplaga kunde man se att några av dem som attackerade och ”körde ut” aktivisterna hade Lions Family-jackor på sig. Eftersom aktivisterna var maskerade blev det omöjligt att skilja Reclaimare från andra kriminella gängmedlemmar som låtsades vara vänsteraktivister.
Pressinformatören vid Skånepolisen säger till Sydsvenskan: ”Jag fick information att det var bråk mellan olika organisationer, alltså Lions på ena sidan och Black Cobra på den andra. Varför vet vi i egentligen inte.” Detta trots att polisen har en daglig närvaro i Rosengård.
Trots alla rapporter om våldsamheter under kvällen, skriver Sydsvenskan den 23 augusti att polisen var nöjd efter lördagens insats.
– Det var minimal skadegörelse med tanke på vad det kunde ha blivit. Och ingen skadades, säger kriminalinspektör Fredrik Bratt. Ingen person omhändertogs eller greps.
Den 24 augusti dök ett annat inblandat gäng upp i Sydsvenskans rapportering, det vill säga gruppen som sägs heta Support Hamas.

För eller emot
Flera dimensioner av problemen i Rosengård diskuterades livligt på olika chatsidor och bloggar. I “Reclaim Rosengård – följ aktivisternas rapportering direkt” kunde man läsa hur ”OJOJ” kommenterar händelsen: ”Kontentan är väl att det inte var så konstigt att folk i olika skiktningar skulle vara emot Reclaimet. Festen var väl lika mycket ett symboliskt uppror mot polistrakasserier som det var ett uppror mot traditionella auktoriteter inom Rosengård som vill att ungdomarna skall vara skötsamma svenskar (även om det politiska syftet helt försvann av någon anledning).”
Yelah.se skriver: ”Varför valde man till exempel att hålla gatufesten mitt under Ramadan? Inte för att alla Rosengårdsbor är utövande muslimer. Men de som är det kan garanterat ha fått känslan att RR är inget för dem. Skulle man någonsin ha arrangerat ett reclaim på julafton när många, inklusive icketroende vänsteraktivister firar tillsammans med släkt och vänner?”
Skribenten Arash Hakimnia förklarar dock inte att Ramadan varar en hel månad och inte är en högtid, utan en fastemånad. Och varför måste alla sluta festa eller ha konsert och dricka öl för att en del väljer att fasta? Frågan kan dock ha stöd hos en del fanatiska krafter i Rosengård som inte vill att vänsterradikala unga etablerar sig i området och konkurrerar med islamiska föreningar.
Nabila Abdul Fattah skrev i sin kolumn i Metro i onsdags att ”Reclaim Rosengård hade allt egentligen. Både anledningarna och viljan. Vad dom missade var två ytterst viktiga saker, Rosengårdsborna och tillvägagångssättet. ”
En annan lokalaktivist sade till Internationalen att det största problemet med Reclaimrörelsen är att de missar meningen med sin rörelse. Att protesterna ska ske nedifrån och inte utifrån.

Text och foto: Sholeh Irani
sholeh@interntionalen.se

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.