Opinionsmöte i Göteborg: “Stöd folkets kamp i Iran!”

18 september 2009

Göteborg, Inrikes, Nyheter

CIMG0380

Medan massdemonstrationerna mot regimen i Teheran fortfarande pågick förra fredagen hölls ett opinionsmöte på Gustav Adolfs Torg i Göteborg till stöd för det iranska folkets kamp. Ett par hundra människor, många av dem med iransk bakgrund, samlades och uttryckte sin solidaritet.

Bland plakaten på torget syntes parollerna ”Solidaritet med folket i Iran!” och ”Stoppa mördandet!” Talade gjorde bland andra vänsterpartisten Thaher Pelaseyed, själv uppväxt i Iran, och Mani Azizzadeh från Amnesty International. Deltagarna bjöds dessutom  på musik från Iran, och dikten ”Folkets röst” lästes upp på persiska.

Mötet var sammankallat på kort varsel just för att uttrycka stöd för de väntade och planerade demonstrationerna i Iran på den så kallade ”Jerusalemdagen” samma dag. Initiativtagare var den 18-åriga Boråsgymnasisten Sima Karagah. I ett upprop hade hon uppmanat till en partipolitiskt neutral manifestation för att ”visa att vi inte glömt att det var betydligt mer än några få människor ute på gatorna i hela Iran (…) Vi tänker inte blunda för vad som sker”. 

Sima Karagah:s föräldrar är från Iran och familjen kom till Sverige när hon var fem år. Hon har själv aldrig tidigare gjort något politiskt, men är ”uppfödd med politik vid matbordet” hemma. Hon kände nu att hon bara inte kunde sitta passiv längre.

– Jag har sett alla bilderna på mördandet, på Youtube. Jag kände att jag bara måste göra något, säger hon och berättar att hon fick stöd av sin mor att ta initiativet till mötet i Göteborg. Hon är rätt nöjd med uppslutningen eftersom förberedelsetiden var kort.

-Nu hoppas jag verkligen att protesterna fortsätter. Folket i Iran måste bli av med förtryckarregimen, säger Sima Karagah.

På Gustav Adolfs Torg syntes såväl grönklädda människor som röda fanor. Den partipolitiskt obundna protesten kom att präglas en del av de stora och framträdande banderoller som Worker Communist Party of Iran (på svenska IAKP) lyfte fram, vilket fick en del mötesdeltagare att tro att det var ett ”rött” möte. Initiativtagaren Sima Karagah, som ledde mötet, håller inte alls med.

– Alla är välkomna. Stödet för folket i Iran måste bli så brett som möjligt, säger hon.

Några konkreta planer på nya aktioner har hon och de andra i den lilla arrangörsgruppen ännu inte. Inga  journalister från de stora medierna fanns på plats på Gustav Adolfs Torg, trots att tiotusentals (enligt vissa uppgifter hundratusentals) människor i Iran samtidigt trotsade polisens och militärens våld och repression och vågade sig ut på gatorna för att kräva ett slut på diktaturen. Stadens största tidning, Göteborg-Posten, motiverade sin frånvaro med att de ”inte kan uppmärksamma alla demonstrationer, det finns ju så många…”

Text och foto: Björn Rönnblad  

Initiativtagaren Sima Karagah: – Jag kände att jag var tvungen att göra något när folk mördas i Iran.

 CIMG0405

,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.