Nätverket Septemberalliansen: ”Nu går vi utan er”

07 september 2009

Nyheter, Politik

Nätverket Septemberalliansen demonstrerar mot högerpolitiken – utan LO-ledningen.
– Ingen ska behöva gå utan arbete när vård, skola och omsorg måste rustas upp, bostäder byggas och hela samhället snarast befrias från koldioxidutsläpp och miljöförstörelse. Så skriver nätverket Septemberalliansen i sin appell inför demonstrationen i Stockholm 15 september, i samband med riksdagens öppnande.

Efter tre år av borgerlig regering har arbetslösheten skjutit i höjden och 50 000 riskerar att utförsäkras från försäkringskassan. Nedskärningarna i kommunerna blir rekordartade i höst.
– Septemberalliansens demonstration är en allvarlig uppmaning till LO att resolut kämpa mot högerpolitiken, att inte ta hänsyn till vad den socialdemokratiska ledningen tycker utan lyssna till dem som har gett LO uppdraget att kämpa för deras intressen.
Det säger Kjell Pettersson från Socialistiska partiet som sitter i samordningskommittén inför demonstrationen.
– Medlemssiffrorna sjunker och allt fler frågar sig: Vad gör facket idag? Det är en fråga om självbevarelsedrift för facket att slåss för medlemmarnas intressen.

Måndagsupproret
Septemberalliansen, ett nätverk som består just av aktivister i olika lokala fack och sociala rörelser, har funnits i tre år. Här finns folk från olika fack, rörelser och vänstergrupper, och till exempel Seko klubb 119 har varit med ända från början.
Hösten 2006 fick Sverige en högerregering, och då startade ”måndagsuppropet”. Varje måndag under i stort sett hela hösten stod olika fackliga talare vid Mynttorget och talade mot högerregeringen, mot högerpolitiken, mot växande klyftor i samhället. Så småningom bildades Septemberalliansen.
Och året efter, vid riksdagens öppnande 2007, demonstrerade 5 000 människor med Septemberalliansen.
– Över all förväntan, säger Kjell Pettersson.
– Särskilt att det var så oerhört mycket unga människor med. Det har blivit ett sätt att trycka på för olika kämpande grupper mot högerpolitikern.
Septemberalliansen vänder sig brett till fackföreningarna, till politiska partier och till rörelser som kämpar mot nedskärningarna.
– Förhoppningen är att få med större fack, främst LO, säger Kjell Pettersson.
Men så blev det inte. LO ställer inte upp.
En stor del av vänstern finns med, förutom Ung vänster och Vänsterpartiet.
– Det kan finnas skäl till det, eftersom Vänsterpartiet har tänkt sig att sitta med i nästa regering och kanske inte vill synas med den brokiga vänsterskaran, säger Kjell Pettersson.
– Men bland de aktiva finns också i olika hög grad Nej till EU, Alternativ stad, planka.nu och så vidare.
I år var förhoppningen att få med LO-ledningen.
– Det finns ett upprop från en rad fackmedlemmar, ”För kämpande och demokratiska fackföreningar”, och ett av kraven är just att LO arrangerar en landsomfattande protestdag mot nedskärningar och massarbetslöshet, och mot att vi ska betala kapitalismens kris.
– Dennis Bäckman, ordförande för Pappers i Figeholm, och några andra från uppropet träffade LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin i våras. Hon ställde sig i viss mån positiv till protestdag, men inte 15 september då riksdagen öppnas.
– Därefter har ingenting hörts från LO. Det kanske mera var fråga om en läpparnas bekännelse, inte någon signal till protester…
– Nu går vi utan er, får vi säga denna gång. Situationen är faktiskt katastrofal för många människor.

“Vi vägrar betala”
2008 kom bara ett tusental till septemberdemonstrationen, men i år ser det mycket bättre ut, tror Kjell Pettersson.
– Huvudtalare denna 15 september blir Dennis Bäckman från Pappers, och förhoppningsvis kommer också Sixten Snell från Gruvtolvan. Och huvudbanderollen är ”Vi vägrar betala kapitalismens kris”.
– Lagena-arbetarna ska också komma, är det sagt, de som strejkade vid Systembolagets lager i våras. Med egna tröjor: Lagen Arbetsgivarna Skiter i (LAS) och banderoller.
– Förhoppningsvis blir vi många, men nu gäller det framför allt att sprida flygblad – det finns 50 000 beställda – och affischer, särskilt bland ungdomar.
– Det är ju de som drabbas så hårt av arbetslösheten, avslutar Kjell Pettersson.
Gunvor Karlström
gunvor@internationalen.se

, , , , , ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.