Lärarförbundet manar till bojkott

21 september 2009

Nyheter, Utrikes

Honduras de facto-regering som sitter vid makten sedan statskuppen 28 juni planerar val till 29 november i år. Costa Ricas president Oscar Arias, som har medlat mellan den avsatta president Manuel Zelaya och kuppregimen, säger att det planerade valet kan vara en lösning på Honduraskrisen.
Åsikten delas dock inte av de flesta regeringar i Latinamerika.

Lärarförbundet, en av landets största fackföreningar, som stödjer den avsatta presidenten Zelaya, bojkottar också ett sådant val. Detta säger Eulogio Chávez, ledare för Lärarförbundet, till IPS: ”Vi bojkottar de allmänna valen och vägrar att erkänna resultaten, eftersom de hålls under en de facto-regering.”
Andra har välkomnat ett sådant val, men med villkor. Democratic Unification Party, som är ett vänsterparti, skulle delta i valet om landets konstitutionella ordnin är återställd – med andra ord, om Zelaya återinförs som president, rapporterar IPS.
Två stora partier, högerpartierna Liberal Party och National Party, har redan börjat sina valkampanjer på gatorna. Samtidigt som The National Resistance Front håller demonstrationer både mot kuppen och mot det planerade valet.
President Zelaya som kördes bort från sitt hem under vapenhot och sattes på ett plan till Costa Rica, mötte USA:s utrikesminister Hillary Clinton i början av september och varnade för att tiden rinner ut för Honduras och en politisk lösning måste hittas snart innan landet sjunker ner i anarki och kaos.
Sholeh Irani
sholeh@internationalen.se

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.