Kvinnohat och kärlek

07 september 2009

Böcker, Kultur

Och allt är förvridet
Emma Ångström
Alfabeta (2009)

Emma Ångström är en ung och redan rutinerad skribent, bland annat har hon skrivit krönikor för Vestmanlands Läns Tidning, Upsala Nya Tidning och flera andra sedan 1999 – vilket är ganska anmärkningsvärt med tanke på att hon själv är född 1982. Och allt är förvridet är hennes debutroman, och en väldigt spännande sådan.
Berättat ur huvudpersonen Eriks perspektiv får vi insikt i destruktiva förhållanden och den besatthet de kan medföra. Vi får också ett smakprov på hur sexuellt våld och psykologisk nedbrytning kan påverka de kvinnor som utsätts för det – det är komplext, svårförståeligt och i denna bok berättat på ett rysligt och inlevelsefullt sätt. Varning för nagelbitning i samband med läsningen!

Det är ett genialiskt drag att låta Erik – en helt vanlig medelklasskille i slutet av tjugoårsåldern – stå för berättarrösten. Det gör att det dröjer innan det långsamt börjar gå upp för oss att Erik har större problem än att ligga utanför sin före detta flickväns hus och spionera på henne och den nya pojkvännen nätterna igenom. Medan Erik är övertygad om att han bara saknar henne och vill kunna älska henne igen på ett sätt den nye mannen inte kan, förstår vi att hans omtanke inte har mycket med kärlek att göra. Eller ens svartsjuka eller äganderättskänsla.

Kvinnohatet och bristen på empati är i inskrivet i varenda por i Erik. Detta framgår på ett superbt subtilt sätt, både för läsaren och för bokens karaktärer. Och eftersom livet är komplicerat och ibland ogripbart och dessutom inbäddat i en patriarkal logik, förstår man varför Eriks beteende till en början inte väcker större uppmärksamhet bland hans vänner.
Men vad som främst sätter spår i läsarens sinne är kanske inte Eriks känslor och beteende, utan hur kvinnorna runt omkring honom reagerar. Slutet är överraskande men i sammanhanget ändå logiskt, på ett tragiskt och frustrerande sätt. Och bokens titel är så passande, så passande: allt är verkligen förvridet.

Emma Ångströms debut är intensiv, välskriven och nästan omöjlig att lägga ifrån sig. Den rekommenderas varmt.

Linn Hjort
linn@internationalen.se https://www.youtube.com/playlist?list=PL16TjN3bfbhHlMZGXgJzxaP74XCm_xCgW – NettiCasino HEX – 1000+ Rahapelit

, ,

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.