“Keps inomhus, ful i mun”

01 september 2009

Analys, Nyheter

”Liberalernas flumskola.” Så lyder en rubrik på ledarsidan i Expressen 18 augusti. Det är ledarskribenten Johannes Forsberg som kommenterar de senaste veckornas debatt om att friskolorna via skolpengen konkurrerar med betygen.

Han börjar med frågan ”Hur ser den svenska skolans problem ut?”, och svarar:
”Enligt Jan Björklund har han ofullständiga betyg, keps inomhus och är ful i mun. Han är en produkt av Socialdemokraternas ”flumskola” som sannolikt infördes 1986.”
Så fortsätter Johannes Forsberg:
”Men det finns också en annan typ av ”flumskola”, som snarare befolkas av medelklassens barn… I gårdagens DN Debatt berättade forskare vid Näringspolitiska institutet att antalet elever med högsta betyg i alla ämnen ökade mellan 1997 och 2007. Jag är själv en del av den här rekordgenerationen och vet något om hur den fungerar. Mitt gymnasium var fullt av elever som såg högsta betyg som sin födslorätt. Många av dem var ointresserade av själva undervisningen. Men de älskade att diskutera sina egna betyg.”
Och längre fram:
”Mycket av den borgerliga kritiken av ”flumskolan” har handlat om att elever och lärare har blivit alltför jämlika, vilket kepsen blivit en symbol för. Men vad är en liten keps jämfört med den makt en munvig medelklassunge har på skolmarknaden? Så länge eleverna har pengarna och makten kommer den bildande ”kunskapsskolan” att förbli en dröm medan skolverkligheten präglas av dataspelsinriktningar, gratis körkort och glädjebetyg.”
Så konstaterar Forsberg att på en del ”högskolor måste man undervisa på barnspråk så att de okunniga MVG-eleverna hänger med”.
”Den marknadsliberala flumskolan måste sättas under lupp. Det är dags för en rejäl utredning”, avslutar ledarskribenten i Expressen..
Kjell Pettersson

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.